Economie

Britse economie krimpt voor het eerst in zeven jaar tijd

09 augustus 2019 12:31 Aangepast: 09 augustus 2019 12:47
Honda's verlaten de fabriek in Swindon, in het zuidwesten van Engeland. Beeld © AFP

Slecht nieuws voor de Britse premier Boris Johnson: de Britse economie is in het tweede kwartaal gekrompen. Dat is voor het eerst sinds 2012.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van het jaar, daalde het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk met 0,2 procent, meldt het Britse nationale statistiekbureau. Analisten rekenden op nulgroei, meldt persbureau Reuters.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar groeide de economie nog wel, maar in een langzamer tempo dan in het eerste kwartaal van 2019.

Economie loopt vast

De slechte cijfers werden vooral veroorzaakt doordat Britse fabrieken minder produceerden. De dienstensector groeide nog wel, maar dat was niet genoeg om de 1,4 procent krimp in de productiesector op te vangen. 

"Er is weinig twijfel dat de economie vastloopt", zegt analist Mike Jakeman van PwC. Volgens hem heeft de Britse economie weinig speelruimte door de brexitcrisis, maar ook door de onzekerheid over de wereldeconomie die wordt veroorzaakt door het handelsconflict tussen de VS en China.

Valse start Johnson

De cijfers komen op een slecht moment voor Boris Johnson, die nog geen maand premier is van het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft beloofd dat het land onder zijn leiding uiterlijk 31 oktober uit de Europese Unie stapt. Een harde brexit, dus zonder vertrekregeling met de EU, is voor hem een optie.

Door Johnson's harde uitspraken was de koers van het Britse pond al gedaald. Na de publicatie van de cijfers daalde de munt verder in waarde ten opzichte van de euro en de dollar

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koers Britse pond 4 procent lager na brexit-dreiging van Johnson

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van