Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Salvini ziet geen toekomst in regering Italië, wil nieuwe verkiezingen

09 augustus 2019 07:42 Aangepast: 09 augustus 2019 07:56
Matteo Salvini, leider van de rechts-populistische partij Lega Nord. Beeld © AFP

De Italiaanse vicepremier en minister Matteo Salvini wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden in het land. Volgens Salvini heeft de huidige coalitie van de Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging (M5S) geen toekomst meer.

Volgens Salvini is het daarom beter om de kiezer aan het woord te laten. Dat heeft hij aan premier Giuseppe Conte laten weten. 

Salvini is de leider van de rechts-populistische Lega. Samen met de voorman van de eurosceptische protestpartij M5S, Luigi Di Maio, is hij bij premier Conte geweest. Ze hebben toen gesproken over de onenigheid in de coalitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen Kamer niet weg na bezoek aan Italië

Conte is als partijloze premier aangesteld om het wankele evenwicht in de regering te bewaken. De twee partijleiders zijn beide vicepremiers in het kabinet, dat 1 juni 2018 aantrad. 

De regeringspartijen zijn het oneens met elkaar. Woensdag werd er gestemd over de aanleg van een treintunnel door de Alpen naar Lyon in Frankrijk. De Lega is voor de aanleg van de omstreden tunnel, M5S is tegen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boete van 3,5 miljard dreigt voor Italië om overtreden begrotingsregels

Salvini wil nu dat het parlement volgende week terugkomt van reces voor een vertrouwensstemming over de regering. Lega scoort momenteel goed in de peilingen, al heeft M5S meer zetels in het parlement. 

Premier Conte wil dat Salvini duidelijk uitlegt waarom hij een eind wil maken aan de regering. Verder vindt hij dat het niet aan Salvini is om het parlement terug te roepen van reces. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore