Economie

VN: Amerikaanse sancties voor Venezuela gaan bevolking hard raken

08 augustus 2019 19:03 Aangepast: 08 augustus 2019 19:22
Een demonstratie van Maduro-aanhangers. Beeld © Getty Images

De nieuwe economische sancties die de Amerikanen hebben opgelegd aan Venezuela zullen de situatie voor de bevolking van het land waarschijnlijk alleen maar verergeren. De Verenigde Naties vrezen voor een voedsel- en medicijntekort voor miljoenen mensen.

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, is bezorgd over het economische embargo dat de Amerikaanse president Donald Trump eerder deze week invoerde tegen de hele regering van Venezuela.

Geld bevroren 

Hij gaf de order om alle overheidsactiva van Venezuela in de VS te bevriezen in een poging om president Nicolás Maduro tot opstappen te dwingen. De Amerikaanse sancties gelden ook voor transacties van bedrijven die zaken willen doen met Venezuela, tenzij er expliciete toestemming voor wordt gegeven.

Het is een poging van de VS om Maduro de toegang te ontzeggen tot het wereldwijde financiële systeem en komen bovenop eerdere sancties. 

Als gevolg van de maatregelen zullen bedrijven en financiële instellingen waarschijnlijk het zekere voor het onzekere nemen en transacties met de Venezolaanse overheid helemaal stilzetten, zegt Bachelet.  

Volk geraakt 

Officieel is de actie niet gericht op het Venezolaanse volk, maar die worden waarschijnlijk wel de dupe van de actie van Trump. De humanitaire crisis zal aanzienlijk verergeren omdat het nog moeilijker gaat worden voor miljoenen mensen om toegang te krijgen tot voedsel en medicijnen, zegt Bachelet. 

Een politieke oplossing lijkt ondertussen ver weg. De overheid van Venezuela schuift deze week nier aan bij een overleg met de oppositie.

De bemiddelingspoging die georganiseerd wordt door Noorwegen wordt overgeslagen uit protest tegen de Amerikaanse sancties, liet het Venezolaanse ministerie van Informatie eerder deze week weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van