Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Tekort aan mensen in transport neemt af, maar risico's nemen toe

09 augustus 2019 06:24 Aangepast: 09 augustus 2019 08:21
Beeld © Getty Images

Voor het eerst in jaren neemt het tekort aan arbeidskrachten in de transportsector af. Op het eerste gezicht lijkt het goed nieuws te zijn: ademruimte in de zoektocht naar extra handen. De afname komt echter doordat de groei ook afneemt, en dat brengt risico's voor de sector.

Dat is de conclusie van ABN Amro, dat de stand van zaken in de transportsector in kaart brengt. Door een combinatie van factoren neemt het ondernemersvertrouwen af, al is het nu nog licht positief. 

'Risico's transportsector groot'

De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China, de brexit en de renteverlagingen en in zijn algemeenheid de afvlakking van groei van de wereldeconomie: het laat zijn sporen na op de transportsector. "We zijn op dit moment negatiever over de industrie, daar is het echt al code oranje op het moment", zegt sectoreconoom Albert-Jan Swart.

Maar de risico's voor transport zijn wel groot. De sector is voor een belangrijk deel afhankelijk van de industrie als het gaat om het vervoeren van producten. ABN Amro verwacht ook dat de particuliere consumptie minder hard zal stijgen, door het lagere consumentenvertrouwen. Dat werkt door in de transportsector. De cijfers zijn nog wel goed in het transport dat met de bouw te maken heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hele transportsector haalt meer omzet, behalve de zeevaart

Minder openstaande vacatures

De omzetontwikkeling ziet er nog goed uit in de sector. Maar gecorrigeerd voor inflatie is de groei minder groot dan voorgaande jaren. "We zien dezelfde soort groei, maar zien ook dat de kosten de laatste tijd harder groeien door stijgende lonen en gestegen brandstofprijzen", zegt Swart.

Eind 2018 gaf 35 procent de transportondernemers nog aan een tekort aan arbeidskrachten te hebben. In mei was dat nog 'maar' 29 procent. "Het is een van de signalen dat de groei afneemt", stelt Swart. ABN ziet minder banen ontstaan, wat wijst op een afnemende vraag. 

'Maar' duizend banen erbij

De tekorten aan personeel waren zeer groot in de transportsector. Nu neemt dat tekort ook weer heel snel af. "Het aantal banen is sinds november bijna niet meer gegroeid", zegt Swart. "Als na komend kwartaal blijkt dat de groei helemaal weg is of het aantal banen zelfs is afgenomen, zou dat een signaal zijn dat er een omslagpunt is bereikt."

"In de industrie lijkt de werkgelegenheid af te nemen", zegt Swart. "Die zouden nog in de transportsector aan de slag kunnen. Dan zou de krapte daar nog verder dalen." 

In november 2018 waren er 391.000 banen in de sector. Afgelopen maart waren dat er 392.000, de traagste groei sinds de zomer van 2017. In totaal zijn er ongeveer 14.000 vacatures. In alle transportbranches zijn er minder ondernemers die een tekort aan mensen als probleem zien.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omzet transportsector naar recordhoogte

Sneeuwbaleffect met negatieve gevolgen

Het is nog te vroeg om te spreken van een omslagpunt, zegt Swart. Dat betekent dan ook niet direct dat er vanaf dat moment alleen nog maar krimp is. "Als de handelsoorlog verder blijft escaleren wordt de sector eerst direct geraakt, maar het heeft ook invloed op de wereldeconomie en het consumentenvertrouwen. Dat heeft een sneeuwbaleffect met een hoop negatieve gevolgen", zegt Swart.

Vooralsnog gaat ABN Amro nog uit van een groei die afvlakt. "Maar het kan ook uitkomen op een beetje krimp in de transportsector, waarna de groei weer aantrekt."

Record voor zeetransport

Ondanks die handelsoorlog blijft de containerexport over zee flink groeien. De totale overslag brak zelfs een record. De inkomsten in het zeetransport blijven ook op peil, al wordt er wel minder geïnvesteerd in nieuwe schepen.

Havenbedrijf Port of Rotterdam verwacht dat de groei in de tweede helft van 2019 wel zal afzwakken. In Zeeland kromp de overslag van Roll on-Roll off, waarbij vrachtwagens in Vlissingen de boot op rijden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de naderende brexit.

Positief over omzet, minder over groei

Op de weg werd er meer omgezet in het eerste kwartaal. Ondernemers zijn positief over de omzet, maar iets minder over de groei. 80 procent van de branche zag de kosten stijgen, bleek uit een enquête van Transport- en Logistiek Nederland. Dat komt voornamelijk door personeel en brandstof. Er werden nog 4900 chauffeurs gezocht, tegen 7200 een jaar daarvoor.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van