Economie

China tempert paniek rond yuan, geholpen door groei export

08 augustus 2019 09:07
Koersborden op de beurs in de Chinese plaats Chengdu. Beeld © Getty Images

De Chinese centrale bank heeft de waarde van de yuan iets minder laten dalen dan verwacht. Beleggers zijn opgelucht, de vrees voor een wereldwijde valutaoorlog is daardoor iets minder geworden. 

Het optimisme werd ook deels veroorzaakt door onverwachte groei van de export in juli, ondanks de opgelaaide handelsoorlog met de VS. In juli werd 3,3 procent meer geëxporteerd dan in dezelfde maand vorig jaar.

Analisten hadden juist gerekend op een daling, nadat in juni ook minder werd geëxporteerd, meldt Reuters. De import daalde alleen wel flink, met 5,6 procent, en dat is een teken dat Chinese consument voorzichtig is.

Luwe maand juli

De beter-dan-verwachte exportcijfers zijn waarschijnlijk het gevolg van de korte wapenstilstand in de handelsoorlog met de VS. De twee economische grootmachten probeerden een deal te sluiten om de handelsoorlog te beëindigen. Dat mislukte faliekant en president Trump heeft nieuwe heffingen op Chinese import al aangekondigd.

China reageerde daarop door de eigen munt in waarde te laten dalen ten opzichte van de dollar. Daarmee wordt het effect van de Amerikaanse heffingen gedempt, omdat Chinese producten goedkoper worden voor buitenlandse klanten. 

De Verenigde Staten reageerden op hun beurt weer door China officieel als valutamanipulator te labelen, beleggers vreesden een valutaoorlog.

Laagste niveau sinds 2008

Maar de Chinese centrale bank waardeert de munt minder sterk af dan gedacht: in plaats van 7,0156 yuan voor één dollar, is de dagkoers bepaald op 7,0039, meldt Bloomberg. Het is overigens voor het eerst sinds 2008 dat de yuan zo laag staat ten opzichte van de dollar.

Een slimme zet, volgens Jan Lambregts, analist van Rabobank. "Ze proberen iedereen tevreden te houden. Maar ondertussen is het wel het laagste niveau sinds 2008, dus de koers is wel duidelijk", zegt hij. "En het dreigement aan Amerika ook: als we maar heffingen blijven krijgen, dan verzwakken wij de yuan." En daarmee wordt de handelsoorlog een valutaoorlog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump slaat terug: China is valutamanipulator

Drukmiddel op Trump

"Ze laten de rem een beetje varen", vertelt Durk Veenstra, beurscommentator voor RTL Z. Hij wijst er op dat China tot voor kort de koers van de yuan juist hoog hield, in de hoop dat dit zou helpen in de onderhandelingen met de VS. "Maar het laten verzwakken van de munt is nu een mooi drukmiddel op de Amerikaanse president."

"Het is natuurlijk heel ironisch: ze zijn al jaren bezig om hun valuta te manipuleren, want ze houden hem heel stabiel", vult Lambregts aan. "Nu ze het aan de markten overlaten, wordt de munt veel zwakker, omdat de markt een veel negatiever oordeel over China velt."

Aziatische beurzen in de plus

Beleggers zijn opgelucht over de stap van de centrale bank en de exportcijfers. De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent hoger op 20.593,35 punten. 

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,9 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,6 procent. De Kospi in Seoul dikte 0,7 procent aan en de All Ordinaries in Sydney won 0,6 procent.

Muntmanipulatie: de Chinese trukendoos gaat open

De Chinezen zouden sjoemelen met hun munt, en zo economisch valsspelen. Maar hoe werkt dat, muntmanipulatie? En wat voor voordelen heeft het voor de Chinezen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore