Ga naar de inhoud
Economie

Klap voor de AEX: nog eens 2,4 procent eraf

Beeld © ANP

Na een vuurrode vrijdag volgt alweer een stevige tik voor de AEX. De Amsterdamse hoofdindex sloot zojuist diep in het rood op 540,94 punten, een daling van 2,4 procent.

Opnieuw een dag vol verliezers aan het Damrak. Hoewel kleinere fondsen zoals postbezorger PostNL (plus 4,8 procent) en apotheekbedrijf Fagron (plus 5,7 procent) nog konden uitblinken na goed ontvangen handelsupdates, kregen de meeste fondsen een klap te verwerken.

Grote verliezers waren met name staalconcern ArcelorMittal (min 4,4 procent) en financiële fondsen waaronder ING (min 4,3 procent).

Een oorzaak

Maar los van alle bedrijfsprestaties, lijkt er maar een echte oorzaak aan te wijzen voor het negatieve sentiment: het dreigement van de Amerikaanse president Trump om nieuwe importtarieven te heffen op goederen uit China. Dat land reageerde door onder meer de waarde van de eigen munt sterk te laten zakken.

Na de paniek hierover daalde de AEX vrijdag liefst 3,2 procent. "Met vandaag erbij tikt dat toch echt wel aan", zegt beurscommentator Durk Veenstra. Hem doet de stevige koersdaling denken aan de periode eind april, begin mei. Toen stokte de gesprekken tussen de VS en China en kelderden de beurzen.

Forse
Lees ook:
Forse verliezen beurzen houden aan: Wall Street diep in de min

Kan het tij weer keren?

Maar toen er goed nieuws volgde over het heropenen van de onderhandelingen, keerde het tij. Veenstra: "Dat zou nu ook kunnen gebeuren. Er zijn nog enkele weken over voordat de nieuwe Amerikaanse handelstarieven gelden op 1 september. Er is wel een verschil met toen: de economische vooruitzichten zijn slechter."

Is er dan niets positief te melden vanaf Beursplein 5? Jawel: voor sommige beleggers zijn dit de instapmomenten, zegt Veenstra. "Er zijn mensen die likkebaardend kijken naar de beursdagen als deze en vooral koopkansen zien. Maar dat kan ook mislopen, een tweetje van Trump is genoeg."