Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Stemming over IMF-kandidaat: geen van kandidaten krijgt genoeg steun

02 augustus 2019 20:50 Aangepast: 02 augustus 2019 21:36
De Bulgaarse Kristalina Georgieva. Beeld © AFP

Na een lange dag onderhandelen zijn de EU-lidstaten er nog niet uit wie er wordt voorgedragen als kandidaat-directeur voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op dit moment gaat het nog tussen de Bulgaarse Kristalina Georgieva en Jeroen Dijsselbloem, maar het keuzeproces zit vast.

Geen van beide kandidaten kreeg voldoende stemmen. De ministers van financiën van de verschillende EU-lidstaten hebben vandaag in meerdere stemrondes gestemd. Andere kandidaten trokken zich terug, deze middag en avond moest er gekozen worden tussen Dijsselbloem en Georgieva. 

Een journalist van de Financial Times meldt dat het proces vast zit. De Fransen en de Nederlanders zijn het niet met elkaar eens. 

Update 21.33

Jeroen Dijsselbloem heeft zich teruggetrokken als kandidaat en Kristalina Georgieva gefeliciteerd met het behalen van meer steun. 

Stemproces

Er wordt gestemd via een ingewikkeld systeem waarbij een kandidaat een ‘gekwalificeerde meerderheid’ moet halen. In de praktijk komt dat erop neer dat 16 van de 28 landen (55 procent) zich achter een kandidaat moeten scharen. Daarnaast moet de kandidaat worden gesteund door lidstaten die tenminste 65 procent (330 miljoen) van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemming nodig voor nieuwe IMF-directeur, 'goede kans' Dijsselbloem

Niemand genoeg stemmen

In de derde stemronde haalde Dijsselbloem 43 procent van de bevolking en 44 procent van de landen. Georgieva kwam uit op 57 procent van de bevolking en 56 procent van de landen. De Bulgaarse heeft wel genoeg steun van lidstaten, maar die vertegenwoordigen niet genoeg EU-burgers. 

Dat betekent dat geen van beide kandidaten op dit moment een gekwalificeerde meerderheid heeft en dat het proces vast zit. Volgens Frankrijk, dat het keuzeproces leidt, zijn de meerderheidsregels meer een ‘richtlijn’ dan een keiharde regel. Volgens een journalist van Financial Times bestrijdt Nederland die uitleg. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baas van het IMF? Half miljoen dollar netto en heel veel extraatjes

Mocht Georgieva uiteindelijk als winnaar uit de bus komen, is er ook nog de kwestie van haar leeftijd. Volgens de regels van het IMF is ze met haar 65 jaar eigenlijk te oud om als voorzitter geïnstalleerd te worden. Die regels zouden dan aangepast moeten worden. 

'Goede kans Dijsselbloem'

Er wordt al een tijd gestreden om wie de opvolger van Christine Lagarde wordt bij het IMF. Insiders gaven Dijsselbloem goede kans, omdat hij op steun kon rekenen van landen uit het noordwesten van Europa, maar ook op een aantal zuidelijke lidstaten. Oost-Europese landen grijpen vaak mis bij het verdelen van de topfuncties. 

Vanuit Nederland is de afgelopen weken een stevige lobby gevoerd om Dijsselbloem op de topfunctie te krijgen. De Europese kandidaat wordt zo goed als zeker de opvolger van de Française Christine Lagarde, die Mario Draghi opvolgt als voorzitter van de Europese Centrale Bank. 

Het IMF is er voor landen die in de financiële problemen komen. Die kunnen dan een lening krijgen. Het IMF heeft 1 biljoen dollar voor dit doel in kas. 

Wordt vervolgd

De landen zijn momenteel in onderhandeling over de regels van het keuzeproces. Daarna moet bepaald worden hoe er nu verder wordt gegaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van