Economie

Bestelbusjes stopten 813 miljoen keer in Nederland, 200 miljoen post-en-pakketstops

02 augustus 2019 06:06 Aangepast: 11 december 2020 09:17
Gemiddeld stopt een busje vier keer per dag. Beeld © ANP

Bedrijfsbestelauto's maakten vorig jaar in totaal 813 miljoen stops in Nederland. Gemiddeld stopte een auto vier keer op een dag.

Ongeveer 37 procent van de stops werden gemaakt bij een particulier voor de deur. Het gaat dan om ongeveer 300 miljoen stops. Wellicht niet verrassend: van die 300 miljoen stops werden bijna 200 miljoen stops gemaakt door post- en pakketvervoerders. 

Verschillende activiteiten

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), samengesteld in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. In 63 procent van de gevallen (512 miljoen keer) stopte de bestelwagen bij een bedrijf, bouwplaats of afhaalpunt.

Het CBS onderscheidt een aantal verschillende activiteiten waarvoor bestelwagens worden ingezet: in de bouw, als serviceauto en voor het vervoer van pakketten en post of van goederen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Ducktrain tot duwboot: elektrisch goederentransport in opmars

Post is goed voor weinig gewicht, veel stops

De wagens die gebruikt worden voor diensten en in de bouw zijn het zwaarst beladen. Samen vervoerden zij 89 procent van het totale gewicht van 61 miljoen ton aan spullen. 

De wagens met post en pakketten zijn slechts goed voor 2,3 procent van het vervoerde gewicht en 4,5 procent van de gereden kilometers. Maar als gekeken wordt naar de hoeveelheid stops scoren de postwagens weer hoog: bijna een vijfde van de stops was voor post of pakketten. 

Meeste bestelwagens rijden overdag

De meerderheid van de busjes en bestelwagens, ruim 51 procent, rijdt rond tussen 9 uur 's ochtends en vier uur 's middags. Een fors deel van 22,7 procent gaat op pad in de ochtendspits. Dat zijn vooral bouwvakkers. 

Servicebedrijven en busjes met goederen rijden dan weer vaker overdag. Het aandeel bestelwagens dat tussen 18.00 uur en 07.00 uur rijdt is slechts 8,8 procent. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van