Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Johnson schroeft voorbereidingen no deal op: verdubbeling budget

01 augustus 2019 10:29
Premier Johnson (l) en minister van financiën Sajid Javid Beeld © Getty

De Britse regering trekt miljarden ponden extra uit om zich op een brexit zonder deal voor te bereiden. Daarvoor worden onder meer noodvoorraden medicijnen aangelegd en komen er meer grensbewakers. Premier Johnson wil kost wat kost op 31 oktober de Europese Unie uit.

De regering-Johnson trekt 2,1 miljard Britse pond (2,3 miljard euro) extra uit om een harde brexit voor te bereiden. Daarmee wordt het budget voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder een overeenkomst verdubbeld tot 4,2 miljard Britse pond.    

Het geld is nodig om de grensbewaking te versterken, de capaciteit voor de uitgifte van paspoorten te vergroten en het transport en infrastructuur rondom havens te verbeteren. Daarnaast wordt bijna een half miljard euro gebruikt om extra voorraden medicijnen mee aan te leggen. Ook wordt er een kleine 250 miljoen pond uitgetrokken om bedrijven en burgers te informeren en helpen voor te breiden op een harde brexit.

Vitaal

De kersverse premier Boris Johnson heeft het vertrek uit de Europese Unie per 31 oktober als zijn belangrijkste doel gesteld. Als dat niet met een overeenkomst kan met Brussel dan maar zonder. Hij heeft een ministersploeg om zich heen verzameld die ook een no-deal brexit niet schuwen.

"Met nog 92 dagen te gaan totdat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, is het van vitaal belang dat we onze planning intensiveren om te garanderen dat we er klaar voor zijn", zo zei minister van Financiën Sajid Javid in een persverklaring.

Backstop is struikelblok

De Britse regering dreigt vooral met een harde brexit omdat het niet kan leven met de zogenoemde backstop, die onderdeel is van de deal die de voormalige premier May met de EU sloot. De backstop is de verzekeringspolis die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK) hoe dan ook open kan blijven.

Kort gezegd schrijft de backstop voor dat als er geen oplossing wordt verzonnen om de grens open te houden na de brexit, het VK binnen een douane-unie blijft met de EU. Dat zou betekenen dat de Britten zich aan veel Europese regels moeten blijven houden en dat ze niet zelf handelsverdragen af kunnen sluiten. Dat is voor Johnson onaanvaardbaar.

Zo werkt de backstop:

'Met of zonder'

"We willen een goede deal die de niet-democratische backstop afschaft", zei Javid bij de aankondiging dat er meer budget voor een no-deal brexit komt.  "Maar als we geen goede deal kunnen krijgen, moeten we vertrekken zonder. Dit extra geld zorgt ervoor dat we sowieso 31 oktober vertrekken, met of zonder deal."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van