Economie

Ook de groei van de economie in de eurozone zwakt af

31 juli 2019 11:40 Aangepast: 31 juli 2019 11:57
De De Hackescher Markt in Berlijn. Beeld © Getty Images

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste raming. Daarmee ligt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) lager dan in de voorgaande periode.

Het cijfer van Eurostat komt overeen met de verwachting die economen in doorsnee hadden. In vergelijking met een jaar eerder groeide de economie van de eurozone met 1,1 procent. Daar rekenden economen op een groei van 1 procent.

Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat eveneens een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de economie van de EU met 1,3 procent.

'Eerste kwartaal was uitzondering'

Volgens ING-econoom Bert Colijn dat toont het cijfer aan dat de onverwacht sterke groei in het eerste kwartaal een uitzondering was. Zorgen over de economie in de tweede jaarhelft nemen nu toe, zeker met verschillende aanwijzingen dat de bedrijvigheid van de industrie in juli een flinke knauw krijgt.

De economische groei in het tweede kwartaal kreeg nog een zetje van de sterke banenmarkt, wat ook in het derde kwartaal zo zal zijn, verwacht Colijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van