Economie

Trump mag alsnog 2,5 miljard dollar uitgeven aan grensmuur

27 juli 2019 14:32 Aangepast: 27 juli 2019 15:01
Trump schudt de hand van een voorstander van de muur tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Beeld © Getty

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft president Trump toestemming om 2,5 miljard dollar van het defensiebudget te besteden aan de bouw van de door hem beloofde muur bij de grens met Mexico.

Met vijf stemmen voor en vier stemmen tegen ging het Hof lijnrecht in tegen het besluit van een lagere rechter in de VS. Die had het schuiven met overheidsbudgetten eerder onwettig verklaard, meldt persbureau Reuters.

De uitspraak is een overwinning voor president Trump, die zo zijn veelvuldig verkondigde verkiezingsbelofte deels waar kan maken. Volgens Trump is de muur noodzakelijk om migranten uit Mexico en Centraal-Amerika tegen te houden.

Felle tegenstand en shutdown

Het geld is afkomstig uit het budget van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het was oorspronkelijk bedoeld voor andere veiligheidsmissies, waaronder die in Afghanistan. Trump vroeg het Congres meermaals om miljarden voor de bouw van een grensmuur, maar kon door felle tegenstand van de Democratische Partij geen meerderheid halen.

De onderhandelingen over de federale begroting liepen zo hoog op, dat dit leidde tot een gedeeltelijke shutdown. Hierdoor zaten zo'n 800.000 ambtenaren 35 dagen thuis, iets wat nooit eerder was voorgekomen.

Bovendien riep Trump in februari de noodtoestand uit in het grensgebied met Mexico, wat zeer uitzonderlijk is in de VS. Door zijn politieke tegenstanders werd dit gezien als machtsmisbruik.

Geldig visum misbruikt

Het is nog onduidelijk hoe de 2,5 miljard dollar precies wordt uitgegeven. Trump hoopte eerder op zo'n 8 miljard dollar voor een grensmuur. Overigens staat langs een derde van de drieduizend kilometer lange grens nu al een hek of een barrière

Die houdt de toestroom van ongedocumenteerde mensen in de VS niet tegen. Daarvan zijn er naar schatting zo'n 11 miljoen. Het leeuwendeel ervan kwam binnen met een geldig visum, maar vertrok niet toen dat visum verliep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van