Ga naar de inhoud
Economie

Trump: China tilt handelsdeal over verkiezingen 2020 heen

Trmp en Xi ontmoetten elkaar eind juni op de G20-top in de Japanse stad Osaka. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump rekent niet meer op een handelsovereenkomst met China tijdens zijn huidige regeertermijn. Wel is er volgende week opnieuw overleg tussen de twee grootmachten.

Volgens Trump geven de Chinezen de voorkeur aan het sluiten van een deal met een Democraat in het Witte Huis. Dat zou dan na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2020 zijn.

"Ik denk dat China waarschijnlijk zal zeggen: laten we wachten", aldus Trump vrijdag tegen verslaggevers van onder meer Bloomberg. De Republikeinse president verwacht, mocht hij herkozen worden, snel akkoorden te kunnen sluiten met andere landen.  "Als ik win gaan ze, vrijwel direct daarna, allemaal deals tekenen."

Gesprekken in Shanghai

Het Witte huis heeft laten weten dat onderhandelaars van de Amerikaanse overheid volgende week afreizen naar Shanghai. Daar zullen zij verder praten met de Chinezen over onder meer intellectueel eigendom, landbouw en de handelsbalans tussen de twee landen.

Eind juni ontmoette Trump de Chinese president Xi Jinping. Daarbij besloten beide landen om de strijdbijl te begraven in de onderlinge handelsoorlog en opnieuw te zullen praten over een akkoord.

Die handelsoorlog duurt nu al een jaar en raakt beide landen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds heeft de handelsoorlog al zeker 455 miljard dollar (400 miljard euro) gekost.

Bellen met Johnson

Trump werkt ondertussen ook een toekomstige vrijhandelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk. Daarover sprak hij telefonisch met de nieuwe Britse premier Boris Johnson, die hij volgens persbureau AFP 'een goede vent' noemde.

Handelsakkoord
Lees verder:
Handelsakkoord oplossen? 'Xi heeft eisenlijst voor Trump'