Wie zich nu op de huizenmarkt begeeft, heeft een hele strakke deadline. Nog niet eerder hadden woningzoekers zo weinig tijd om te beslissen. Woningen staan gemiddeld slechts zes weken te koop voor er een akkoord is.
Dat blijkt uit cijfers van Dynamis, een koepelorganisatie voor vastgoedondernemers. Vandaag zijn rapporten over de woningmarkt in de twaalf regio's gepresenteerd.
42 dagen voor verkoop
Een huis wordt gemiddeld een week eerder verkocht dan een jaar geleden. In Zwolle is de verkoop het allersnelst rond: daar staat een verkoopbord maar drie weken in de tuin. Volgens gegevens van Dynamis is de mediaan daar 281.750 euro, voor zo'n 2700 euro per vierkante meter.
De mediaan is de verkoopprijs die precies in het midden ligt van alle huizen die in die periode zijn verkocht. Door een mediaan te gebruiken en geen gemiddelde krijg je een beter beeld omdat zeer hoge en zeer lage prijzen niet zo zwaar meewegen.
De gemiddelde verkooptijd voor een huis is 42 dagen en de mediaam voor Nederland is 307.000 euro. Bij een appartement is de mediaan 3525 euro per vierkante meter betaald, bij een woonhuis is dat 2550 euro per vierkante meter.

Haastig beslissen over koopwoning
Dat te koop staande woningen snel verkocht worden is gunstig voor verkopers die er vanaf willen, maar lastig voor de woningzoekenden.
Die moeten nu overhaast beslissen of en wat ze bieden op een woning. Volgens Dynamis is buiten Amsterdam vooral Den Haag populair. In de Hofstad, waar 540.000 mensen wonen, zijn momenteel zo’n 45.000 mensen serieus op zoek naar een nieuw huis.
Dat is meer dan in bijvoorbeeld Rotterdam (44.000) en Utrecht (30.000). Ook in de iets kleinere grote steden als Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Tilburg zijn ruim 15.000 huishoudens actief op zoek naar een nieuw huis. Dat komt neer op 25 woningzoekenden per huis.
Inhaalslag buiten de stad
Buiten de stedelijke gebieden gaan de verkooptijden relatief het snelst omlaag, ook omdat die eerst een stuk langer waren. De regio’s maken nu een inhaalslag: in Oost-Groningen is de verkooptijd zelfs gehalveerd. Toch worden woningen nog gemiddeld drie weken later verkocht dan in grote steden.
In steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag is er juist een lichte toename van verkooptijden. Dat komt door de hoge vraagprijs, verklaart Dynamis.