Economie

Premier Johnson: ik dwing een betere brexitdeal af

25 juli 2019 14:14 Aangepast: 25 juli 2019 15:45
Boris Johnson. Beeld © AFP

In zijn eerste optreden als premier in het zwaar verdeelde Britse parlement beloofde Boris Johnson dat hij een betere scheidingsovereenkomst zal afdwingen bij de Europese Unie. Afstevenen op een brexit zonder afspraken ziet hij niet gebeuren.

Johnson riep de Europese Unie op om toch opnieuw te onderhandelen over een brexitdeal. Meerdere Europese leiders lieten de afgelopen maanden weten dat verder sleutelen aan het huidige akkoord - afgesloten met Johnsons voorganger Theresa May en driemaal afgeschoten door het Britse parlement - geen optie is.

Maar volgens de Britse premier moeten zij deze 'weigering' snel heroverwegen. "Doen zij dit niet, dan moeten wij - natuurlijk - vertrekken zonder overeenkomst", benadrukte Johnson donderdagmiddag in het Britse Lagerhuis in Londen. Voorafgaand aan de zitting kreeg een motie van wantrouwen aan zijn adres, voorbereid door de nieuwe leider van de Britse Liberaal-Democraten Jo Swinson, onvoldoende steun.

'Geen backstop' 

Het regende beloftes van Johnson tijdens de hectische zitting, die voortdurend moest worden onderbroken door oproepen van speaker John Bercow tot orde en daarmee minder geschreeuw vanuit de zaal.

Zo beloofde Johnson een einde te maken aan de zogenaamde 'backstop': de verzekeringspolis die in Mays deal werd gestopt en welke in werking treedt als er geen oplossing wordt gevonden voor de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK), en waarmee de Britten in dat geval onderdeel blijven van een douane-unie met de EU.

"Het afschaffen van de backstop is de weg naar een akkoord", aldus Johnson, die het niet betalen van de afgesproken scheidingskosten van 39 miljard pond (bijna 44 miljard euro) wil inzetten als drukmiddel.

Expats en studenten mogen blijven

Ook beloofde Johnson dat er niet wordt getoornd aan het Goede Vrijdagakkoord uit 1998, dat de basis vormde voor vrede op het Ierse eiland, en dat de Britten 'onder geen enkele omstandigheid' een kandidaat zullen voordragen voor de nieuw te vormen Europese Commissie. 

De 3,2 miljoen Europese expats en studenten die in het Verenigd Koninkrijk werken en studeren hoeven zich volgens de premier ook geen zorgen te maken. Hij gaf hen de absolute garantie dat zij ook na de brexit mogen blijven.

Johnson heeft nog 98 dagen om zijn brexitbeloftes waar te maken. Op 31 oktober verloopt de brexitdeadline die de nieuwe premier naar eigen zeggen 'hoe dan ook' gaat halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van