Economie

Genderbalans in top EU? Von der Leyens wens lijkt het niet te halen

25 juli 2019 13:12 Aangepast: 25 juli 2019 20:13
Ursula von der Leyen. Beeld © EPA

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie heeft gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog op haar agenda staan. Ursula von der Leyen wil graag het goede voorbeeld geven en een exact gelijke verdeling van veertien mannen en veertien vrouwen in de Commissie. Maar de Brusselse praktijk blijkt weerbarstig.

Nog iets meer dan een maand hebben de Europese lidstaten om hun toekomstige Eurocommissaris naar voren te schuiven. Of beter gezegd: hun twee kandidaten.

Nomineer een man en een vrouw

Want dat is wat de kersverse Commissievoorzitter Von der Leyen van hen verlangt: het nomineren van zowel een mannelijke als een vrouwelijke commissaris.

Het idee daarachter is dat op 26 augustus, wanneer alle kandidaten bekend moeten zijn, Von der Leyen zelf de man-vrouw balans recht kan trekken. Maar hoewel ze nu ruim een week de machtigste vrouw van Brussel is, heeft dat plan op het moment weinig kans van slagen.

Lidstaten willen het zelf bepalen

Want de lidstaten hechten traditioneel veel waarde aan het zelf bepalen wie hun afgevaardigde wordt. Zij willen helemaal geen twee kandidaten leveren, met het risico hun eerste man of vrouw gepasseerd te zien worden, en weigeren.

Die les leerde ook de huidige voorzitter Juncker. Zijn soortgelijke poging leverde vijf jaar geleden niet meer dan negen vrouwen op - tegenover negentien mannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Ursula von der Leyen, Europa's nieuwe Commissievoorzitter

Handjeklap

En ook dit keer zijn er landen, waaronder Nederland, die überhaupt geen tweede kandidaat voordragen. Dit is een gevolg van de taaie onderhandelingen over de topposities in Brussel. Zoals bekend verloor Frans Timmermans op het nippertje zijn gedroomde voorzitterschap, maar Nederland draagt hem wel voor als eerste vicevoorzitter.

Hetzelfde geldt voor Denemarken, dat Margrethe Vestager als vicevoorzitter uitonderhandelde. Terwijl het handjeklap ervoor zorgde dat de Spanjaard Josep Borrell de komende vijf jaar de nieuwe buitenlandchef van de Europese Commissie is.

Maar daar bleef het niet bij. Want Ierland liet al weten dat het 'stevig' achter de kandidatuur voor hun man Phil Hogan blijft staan. En van landen als Hongarije (Laszlo Trocsanyi) en Luxemburg (Nicolas Schmit) hoeven we ook weinig flexibiliteit te verwachten.

De vrouwen 

Daar tegenover staan de landen die, naast Von der Leyen en Vestager, sowieso een vrouw voordragen. Dat zijn Finland (Jutta Urpilainen), Estland (Kadri Simson) en Bulgarije (Mariya Gabriel), die gisteren zelf bekendmaakte dat ze een tweede termijn krijgt in de Commissie. 

De laatste vrouwelijke aanwinst is de ervaren Maltese politica Helena Dalli, nu minister van Europese Zaken en Gelijkheid. Haar keuze is een rechtstreeks gevolg van Von der Leyens gelijkheidswens, liet premier Joseph Muscat weten.

Tien tegen zes

Zo zijn volgen nieuwssite Politico intussen zestien officiële nominaties bekend. De tussenstand ziet er problematisch uit voor de belofte van Von der Leyen: tien mannen en zes vrouwen. Aan haar de lastige taak om deze zomer de balans terug te brengen.

Meer vrouwenquota

Von der Leyen, de eerste vrouw die de hoogste positie in de EU heeft bereikt, heeft meer gendergelijke maatregelen aangekondigd.

Zo gaat ze zich inzetten voor 'bindende maatregelen voor loontransparantie'. Dat is vermoedelijk het eisen dat bedrijven openbaar moeten maken hoeveel ze mannen en vrouwen betalen in dezelfde functies.

Ook wil ze een quotum opleggen aan bedrijven voor de verdeling man-vrouw in de top, een oud en nooit gerealiseerd Europees wetsvoorstel dat Von der Leyen nieuw leven wil inblazen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van