Economie

AkzoNobel maakt meer winst, omzet blijft gelijk

24 juli 2019 08:51
Beeld © AkzoNobel

Verfconcern AkzoNobel heeft de winstgevendheid afgelopen kwartaal verbeterd. Er werd minder verf verkocht, maar de prijzen zijn verhoogd en daardoor werd er meer winst gemaakt.

Daarnaast werd er 43 miljoen euro bespaard. Dat is onderdeel van een lopend programma van kostenbesparingen tot aan 2020, dan moet er 200 miljoen euro bespaard zijn. 

Het operationele resultaat steeg naar 305 miljoen euro. Dat is een stijging van 36 procent ten opzichte van een jaar geleden. Toen was het nog 225 miljoen euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Akzo en EZ elkaar hielpen bij het verzet tegen PPG; een reconstructie

Vlakke omzet

De decoratieve verf-tak steeg met 13,5 procent tot 136 miljoen euro. De coating-tak ging met 13,6 procent omhoog naar 197 miljoen euro.  

De opbrengsten van AkzoNobel kwamen uit op 2,5 miljard euro. Zonder het meetellen van de wisselkoerseffecten steeg de omzet met 1 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'AkzoNobel heeft interesse in overname verfreus Axalta'

Onzekerheid over markt

"Deze cijfers zijn een goed teken dat het bedrijf alles onder controle heeft", zegt beurscommentator Durk Veenstra. "Het is goed op weg om het doel van 15 procent winstmarge te halen." 

Akzo zit in een markt waarin er meer verkopers dan kopers zijn en de kopers met elkaar moeten concurreren. "Daarmee wordt bedoeld dat er toch wat onzekerheid is over de handelsoorlog en brexit", zegt Veenstra. 

AkzoNobel: nu geen overname Axalta

Eerder deze week werd AkzoNobel genoemd als kandidaat om de Amerikaanse branchegenoot Axalta over te nemen. Axalta heeft zichzelf in de etalage gezet. AkzoNobel zegt 'op dit moment' niet bezig te zijn met de overname van Axalta. 

Een paar jaar geleden was AkzoNobel zelf nog een overnameprooi. Het Amerikaanse PPG heeft toen meerdere pogingen gewaagd om AkzoNobel over te nemen. Dat lukte niet. Om beleggers tevreden te stellen werd de speciaalchemietak, het huidige Nouryon, voor 10 miljard euro verkocht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore