Economie

AEX bereikt hoogste stand sinds 2001 en dit is waarom

23 juli 2019 19:36 Aangepast: 24 juli 2019 10:56

De AEX-index van de beurs in Amsterdam schoot vandaag omhoog naar een recordstand van ruim 582 punten, het hoogste niveau in ruim 18 jaar tijd. De reden? Een aantal specifieke bedrijven dat excelleert en alternatieven van aandelen blijken alsmaar onaantrekkelijker.

Bij sluiten van de beurs eindigde de AEX vandaag op 582,08 punten iets wat sinds 2001 niet meer is voorgekomen. Met name staalproducent ArcelorMittal, dat 4,5 procent steeg na aangekondigde prijsverhogingen in de VS, en Randstad ( plus 2,3 procent) boekten vandaag mooie cijfers.

Ook een aantal specifieke bedrijven zoals ASML en Philips bleken stuwende krachten: hun koersen stegen de afgelopen beursdagen na bekendmaking van de resultaten met respectievelijk 5,2 en 5,7 procent.

En wat te denken van de koers van biotechbedrijf Galapagos die begin deze maand omhoog knalde naar het hoogste niveau ooit na de miljardendeal met zijn Amerikaanse partner Gilead.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Galapagos gaat honderden mensen aannemen met Gilead-miljarden

Lage verwachtingen

Dat terwijl het verder economisch gezien niet eens bijzonder goed gaat bij veel AEX-bedrijven, duidt beurscommentator Corné van Zeijl. Volgens hem zij vooral de verwachtingen van analisten momenteel erg laag. "Ook is het alternatief, obligaties, voor veel beleggers zo onaantrekkelijk geworden, dat de aandelenmarkt aantrekt. Al gaat dat heel voorzichtig." 

Want veel mensen kiezen door de extreem lage rentes op spaarrekeningen en obligaties voor de zogenaamd 'veilige aandelen'. Van Zeijl: "Dat zijn aandelen die eigenschappen van obligaties hebben. Dit soort aandelen zijn populair juist vanwege de huidige lage rentestand. Anders verliezen mensen rendement over hun spaargeld."

Als voorbeelden geeft hij Unilever of Wolters Kluwer. "Veel mensen durven niet in aandelen te stappen. Maar dit zijn bij uitstek aandelen waar mensen toch schoorvoetend ingaan", zegt hij.

Rentebesluiten op komst

Op de achtergrond spelen ook de centrale banken een grote rol. Aanstaande donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB), die dit jaar niet langer massaal obligaties opkoopt, mogelijk met een verdere verlaging van de korte rente. Wat volgens de beurscommentator wellicht een negatief effect zal hebben op de lange rente.

Eind volgende week volgt ook de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, met een nieuw rentebesluit. Daarbij wordt ook een verlaging van de belangrijkste rente verwacht. Van Zeijl: "Dit zijn allebei belangrijke besluiten. De verwachtingen zijn hooggespannen."

Toch blijft hij sceptisch over de huidige torenhoge AEX-stand. "Wat je op de lange termijn echt nodig hebt is winstgroei van bedrijven. Bij de huidige economische stand van zaken is die gewoon matig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van