Economie

Steeds meer flexwerkers, vooral in de grote stad

01 juni 2015 11:40 Aangepast: 06 september 2015 16:22
Beeld © ANP

Het aandeel werkenden met een flexibele arbeidsrelatie (flexwerkers) en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) neemt gestaag toe. Vaste contracten worden schaars.

Dat blijkt uit het rapport 'Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO.

In de afgelopen tien jaar is het aantal flexwerkers gegroeid van 15 procent naar 22 procent van de arbeidsmarkt. Het percentage zzp'ers nam in die periode met 4 procentpunt toe tot 12. Ook het aandeel werknemers met twee of meer banen, in loondienst of als zelfstandige, nam toe van 6 procent in 2004 naar 8 procent in 2014.

Grote steden
Van de werknemers die een flexcontract krijgen, heeft na drie jaar ruim één op de drie een vaste baan. In de grote steden is het aantal flexwerkers het grootst. In Nederland is het aandeel werknemers met een tijdelijk contract de afgelopen tien jaar sneller gegroeid dan in de meeste andere Europese landen.

Bedrijven die veel gebruik maken van flexwerkers zijn niet per se innovatiever dan bedrijven met veel vaste krachten, staat in het rapport. Wel gaan innovatieve bedrijven beter om met hun flexwerkers. Juist omdat zij zorgen voor een betere opname van flexwerken in de bedrijfscultuur.

Minder vaste contracten
Het percentage vaste contracten onder Nederlanders met betaald werk daalt gestaag, waardoor ons land na Spanje en Portugal inmiddels de meest flexibele arbeidsmarkt in de eurozone heeft. Het percentage vaste contracten zakte naar 62 procent in 2014, van bijna 73 procent in 2003.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore