Economie

'EU zet miljarden noodhulp opzij voor Ierland bij no-dealbrexit'

22 juli 2019 08:02 Aangepast: 22 juli 2019 10:33
Protest tegen brexit voor het Britse parlement. Beeld © Getty Images

De Europese Commissie zet miljarden euro’s opzij voor hulp aan Ierland. Dat geld zou gebruikt kunnen worden om het land te beschermen tegen mogelijke schade die Ierland oploopt bij een no-dealbrexit.

Dat meldt de Britse krant The Times. Volgens een bron binnen de EU is de Europese Unie bereid om 'welk bedrag dan ook' uit te geven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexitchaos, de zomereditie: kansen op no deal nemen hard toe

Commissievoorzitter Von der Leyen zei donderdag al tegen The Guardian dat de Europese Unie te hulp zal schieten bij een wanordelijke brexit. Daarbij denkt Von der Leyen aan een hulpprogramma naar Duits model. 

In 2008 heeft de Duitse regering grote ontslaggolven weten te voorkomen door een subsidieprogramma uit te rollen waarbij mensen minder uren hoefden te werken, terwijl bedrijven werden gecompenseerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Kaag: Nederland is goed voorbereid op no deal-brexit

Volgens Von der Leyen zou dat programma ook voor de rest van Europa gebruikt kunnen worden. Een recent rapport wijst uit dat een no-dealbrexit de Ierse economie flink zou kunnen schaden. Volgens dat rapport zou het een kostenpost van 6 miljard op kunnen leveren, waarbij er 5000 banen zouden verdwijnen. 

Honderden miljoenen

Ierland vroeg de EU begin dit jaar al om honderden miljoenen voor het geval de Britten de unie zonder duidelijke afspraken verlaten. De vrees dat het Verenigd Koninkrijk met een no-dealbrexit vertrekt, is al tijden groot in Dublin. Als alles volgens plan verloopt, verlaat Groot-Brittannië op 31 oktober de Europese Unie.

Groot-Brittannië is een van de grootste handelspartners van Ierland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van