Ga naar de inhoud
Economie

Lening voor festival dat in water valt

Bezoekers van Pinkpop trotseren de regen. Beeld © ANP

Een nieuw fonds moet organisatoren van evenementen helpen als hun festival, concert of andere bijeenkomst in de buitenlucht door uitzonderlijk slecht weer wordt getroffen.

Voor u van woede uit uw vel springt over 'staatsfestivals' en 'ondernemersrisico': het gaat om kleine festivals die geen commercieel oogmerk hebben, behalve dan het ophouden van hun eigen broek. Alleen evenementen die al minstens drie jaar subsidie krijgen, komen in aanmerking. Met het fonds wil minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorkomen dat de continuïteit van een evenement in gevaar komt. 

"Slecht weer kan een flinke spelbreker zijn bij festivals: storm, regen, hagel, lege stoelen en omgewaaide tenten. Bezoekers blijven weg en er moeten extra maatregelen worden genomen om optredens veilig te laten verlopen'', is de reden van het ministerie om een half miljoen euro in het fonds te storten. Het Fonds Podiumkunsten, dat subsidies toewijst, bepaalt of festivals recht hebben op een bijdrage uit het fonds. 

Lening zonder rente

Festivals die een bijdrage krijgen, moeten het geld later, wanneer hun financiële positie voldoende is hersteld, terugbetalen. Zo kunnen ook andere festivals gebruikmaken van het geld, is de gedachte. In feite krijgen de festivals dus een renteloze lening. 

Om er voor te zorgen dat het bedrag binnen drie jaar kan worden terugbetaald, wordt uitgegaan van een maximale bijdrage van 20 procent van de jaaromzet of 100.000 euro. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Foodtrucks in trek: enorm veel nieuwe cateringbedrijfjes