Ga naar de inhoud
Economie

Vergeet Burning Man, het ultieme festival is Big Red Bash

Het enige hotel van Birdsville: het Birdsville Hotel Beeld © Getty Images

Het stadje Birdsville diep in de Australische outback heeft maar 100 inwoners, maar wordt elk jaar overspoeld door duizenden mensen. Doel: Big Red Bash, het meest afgelegen festival ter wereld.

Als je dacht cool te zijn met een bezoekje aan festival Burning Man in Nevada, moet eens kijken naar het event Big Red Bash in Birdsville, Australië. Het dorpje ligt op twaalf uur rijden van de dichtstbijzijnde stad, middenin de Simpson-woestijn, waar de temperaturen kunnen lopen tot 50 graden celsius.

Er wonen zo'n 100 mensen, op de enige (basis)school die er is zitten zes leerlingen en het stadje heeft welgeteld één politieagent en één verpleegster, beschrijft the New York Times. Het festival Big Red Bash is vernoemd naar de grote rode zandduin naast het dorpje, waar het festival op wordt gehouden. 

Uitdaging om er te komen

Het festival bestaat sinds 2013, toen het zo'n 600 bezoekers trok. Dit jaar overspoelden maar liefst 7000 mensen Birdsville voor drie dagen muziek. Dat is van levensbelang voor het dorpje, dat vroeger leefde van de veeboerderijen, maar tegenwoordig afhankelijk is van toerisme. 

Big Red Bash is een "celebration of the bush", beschrijft de Australische rockmuzikant Jimmy Barnes, en "de ultieme Australische country gig". Groot voordeel voor de exclusiviteit en unieke sfeer van het festival is dat je niet zomaar door of langs Birdsville rijdt, maar er echt naar af moet reizen. Het is een uitdaging om er te komen, en dat is onderdeel van het plezier.

 
 
 

Een foto die is geplaatst door Brock (@brockmanski) op

Vliegveld naast de kroeg

Dat reizen doe je per fourwheeldrive door de woestijn of, als je je brevet hebt, per vliegtuigje. Die landen, heel gemakkelijk, op de landingsbaan twee minuten van de lokale kroeg.

En, ook wel verfrissend: de bezoekers zijn niet alleen hippe millennials, maar voor een groot deel 'grey nomads'. Mensen die na hun pensioen besluiten niet meer op een vaste plaats te gaan wonen, maar rondreizen door Australië in campers. 

Wie nog twijfelt over de 'remoteness' van het festival: Birdsville heeft nog geen internetaansluiting, maar hoopt volgend jaar een breedbandverbinding te krijgen. Boodschappen worden twee keer per week aangevoerd over zandwegen.

Bucketlist

Organisator Greg Donovan vertelt aan the New York Times dat hij voor het festival een soort ministadje bouwt, met zijn eigen faciliteiten, sanitair en afvalverwerking. Die operatie is risicovol: alles moet worden aan- en afgevoerd via de zandwegen, en die worden afgesloten bij regen.

Toch wordt dat niet gezien als probleem. "In de bush heb je goede en slechte jaren, en mensen accepteren dat", vat Donovan samen. "Big Red Bash is een bucketlist-item geworden voor veel mensen."

Overigens is het dorpje een ster in het organiseren van events: elk jaar vinden er ook de Birdsville Races plaats.