Ga naar de inhoud
Economie

Finland laat EU-voorzitterschap toch sponsoren door BMW, ondanks weerstand

Antti Rinne, de premier van Finland. Beeld © ANP

Finland wil geen discussie over de sponsoring van het voorzitterschap van de Europese Raad. Het land krijgt auto's van BMW voor tijdens het voorzitterschap, terwijl er stemmen opgingen om te stoppen met dergelijke sponsoring.

De automaker stelt honderd auto's ter beschikking voor het komende half jaar, meldt EUobserver, een nieuwswebsite over de Europese Unie. 

In april van dit jaar schreven bijna honderd leden van het Europarlement, waar in totaal 750 leden in zitten, een brief aan de Finse premier met daarin de roep om meer transparantie bij het voorzitterschap van de Europese Unie.

Roulerend voorzitterschap

Elk half jaar krijgt de Europese Unie een nieuwe voorzitter. Het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en het Comité van permanente vertegenwoordigers (Coreper), waarin de lidstaten worden vertegenwoordigd, wordt ingevuld door wisselende lidstaten. 

De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of gekozen staatshoofden van de lidstaten van de Europese Unie, een voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. 

Het voorzitterschap houdt in dat het voorzittende land een belangrijke rol heeft in het op één lijn krijgen van verschillende lidstaten. Daarbij kan het voorzittende land het politieke proces sturen en prioriteiten stellen. Landen kunnen hun voorzitterschap laten sponsoren door bedrijven en organisaties. 

Oproep Europarlementariërs

De honderd Europarlementariërs vroegen de Finse premier om sponsoring door bedrijven af te wijzen. Daarnaast werd Finland opgeroepen om een voorstel in te dienen voor toekomstige voorzittende landen om bedrijfssponsoring ook te weigeren. Dat gaat alleen niet gebeuren.

De Finnen verdedigen zich door erop te wijzen dat zij 'slechts' een sponsor hebben voor het komende half jaar. In het verleden waren er ook landen die tientallen sponsoren hadden.