Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Ursula von der Leyen is nieuwe voorzitter Europese Commissie

16 juli 2019 19:34 Aangepast: 16 juli 2019 19:41
Ursula von der Leyen tijdens een speech voor het Europees Parlement. Beeld © AFP

Haar kandidatuur hing aan een zijden draadje, maar uiteindelijk is het toch gelukt. De Duitse christendemocraat Ursula von der Leyen (60) volgt Jean-Claude Juncker op als voorzitter van de Europese Commissie en is daarmee de eerste vrouwelijke baas van Europa.

Tijdens de geheime stemming vanavond in Straatsburg toonden net genoeg Europarlementariërs vertrouwen in de voormalige minister van Defensie om haar een meerderheid te bezorgen: 383 stemmen voor, 327 stemmen tegen. 

Von der Leyen moest 374 stemmen halen om te worden benoemd. In totaal stemden 710 parlementariërs; de overige 37 onthielden zich van een stem.

Ruggensteun geven

Het is nu aan Von der Leyen om een nieuwe commissie samen te stellen. Voorafgaand aan de stemming zei politiek verslaggever Fons Lambie dat het koffiedik kijken was waar de steun voor de Duitse vandaan zou moeten komen.

Mogelijk zijn er achter de schermen toezeggingen gedaan en mag de conservatieve fractie nu commissieleden leveren, in ruil voor hun steun aan Von der Leyen.

Frans Timmermans blijft in ieder geval eerste vice-president van de Europese Commissie. Dat was al onderdeel van de deal. Interessant is om in de gaten te houden welke portefeuille hij krijgt. De Nederlander wordt getipt voor Klimaat of een financieel-economische; de komende maanden moeten daar duidelijkheid over gaan bieden.

Onkostenvergoedingen

De 28 eurocommissarissen moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Om daadwerkelijk beëdigd te worden, moet elk lid een ambtseed afleggen voor het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Voor het voorzitterschap krijgt Von der Leyen overigens bruto bijna 28.000 euro salaris per maand. Over dit bedrag betaalt ze 45 procent belasting, plus een solidariteitsheffing van 7 procent. Daar staat tegenover dat ze een aantal netto onkostenvergoedingen krijgt, bijvoorbeeld voor haar huisvesting in Brussel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frans Timmermans: 'Weet nog niet of ik ja zeg tegen vicevoorzitterschap'

Een heleboel toezeggingen

De kandidatuur van 'VDL' kwam voor velen in Brussel uit de lucht vallen en ze behoorde niet tot de favoriete kandidaten (de spitzenkandidaten) voor de functie. Lang was het dan ook niet zeker of ze het zou redden.

Von der Leyen zette in de afgelopen weken dan ook alle zeilen bij om het Europees Parlement te overtuigen. Vanochtend hield zij bijvoorbeeld een volgens verslaggever Fons Lambie zeer pro-Europese speech.

"Ze deed een heleboel toezeggingen, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, migratie en de man-vrouwverhouding in de nieuwe Europese Commissie", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van