Economie

EU legt Turkije sancties op wegens gasboringen bij Cyprus

15 juli 2019 20:17 Aangepast: 15 juli 2019 22:28
Een boorschip van het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil bij de Cypriotische havenstad Limasol. Beeld © Getty

De Europese Unie straft Turkije voor de gasboringen die dat land uitvoert in de wateren voor de kust van het Turkse deel van Cyprus. "Onaanvaardbare provocaties", aldus de Duitse minister Michael Roth na een bijeenkomst van de buitenlandministers in Brussel.

De EU werkt aan gerichte sancties tegen bedrijven of personen die betrokken zijn bij de boringen. Ook wil het mogelijk de onderhandelingen opschorten over de Turks-Europese luchtvaartdeal die vliegen van en naar Turkije aanzienlijk goedkoper zou maken. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.

Bezet sinds jaren 70

Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie. Het noordelijke deel van het eiland in de Middellandse Zee wordt sinds 1974 bezet door Turkse militairen. Dit deel noemt zich de Turkse Republiek Noord-Cyprus, maar wordt alleen door Turkije erkend. Dat land meent dat het daarom recht heeft op de gasboringen op de zeebodem voor de kust.

De EU-ministers vinden dat Turkije een grens overschrijdt omdat het zou gaan om de Cypriotische economische zone. "De provocaties van Turkije zijn voor ons allemaal onaanvaardbaar en we staan allemaal aan de kant van Cyprus", aldus de Duitse minister Roth na de bijeenkomst in Brussel.

'Kansen voor Nederlandse bedrijven' 

Er zijn al langer spanningen rondom gasboringen bij het eiland na de ontdekking van meerdere gasvelden. Multinationals zoals Shell, Total, BP, ENI en ExxonMobil staan in de rij om het gas op te boren.

Ook voor andere offshorebedrijven waaronder SBM Offshore, Heerema, Van Oord, Fugro, Boskalis zouden er kansen liggen, bleek volgens het FD uit een vertrouwelijk rapport uit 2017 van de Nederlandse ambassade op Cyprus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore