Economie

'Uitstootplan Europese Commissie is slecht en weinig ambitieus'

20 juli 2016 16:15 Aangepast: 30 juli 2017 21:30
Beeld © ANP

Van de Europese Commissie moet de uitstoot van broeikasgassen in ons land per 2030 met 36 procent omlaag. Maar volgens critici is dat lang niet ambitieus genoeg. "De EU maakt een klassieke fout", zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Ons land moet de uitstoot van broeikasgassen in de transportsector, landbouw, bebouwde omgeving en afval per 2030 met 36 procent verminderen ten opzichte van 2005. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van de Europese Commissie, dat het klimaatdoel voor 2030 verdeelt over de 28 individuele EU-lidstaten.

Volgens de Commissie kunnen zij de uitstoot terugdringen met onder meer schonere voertuigen, het vergroenen van de landbouw, klimaatneutrale gebouwen en bosbeschermingsprogramma's. Tot dusver blijven de echt grote initiatieven in veel landen nog uit.

Thumbnail

De laatste reductie die Nederland opgelegd kreeg was 16 procent vanaf 2020. Deze nieuwe doelstelling is volgens de Commissie nodig om te voldoen aan de afspraken op de klimaattop in Parijs. 

'Te laat en weinig ambitieus'

Daar is lang niet iedereen het mee eens. Milieudefensie noemt de reductie van 36 procent per 2030 te laat en te weinig ambitieus. "Met die 36 procent worden burgers en ondernemers die gaan investeren voor de gek gehouden", zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. Hij vindt dat er - naast minder uitstoot door grootgebruikers als Shell en Esso - een daling van minimaal 55 procent nodig is in Nederland.

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks noemt het een slecht voorstel. "De Commissie doet hiermee alsof Parijs niet gebeurd is. Het voorstel is niet ambitieus genoeg en veel te flexibel voor alle lidstaten. De EU maakt een klassieke fout. Het richt zich alleen op huidige crisissen zoals brexit, Turkije en de vluchtelingenproblematiek, in plaats van het voorkomen van een nieuwe crisis."

Bas Eickhout van GroenLinks in de plenaire zaal van het Europees parlement:

Thumbnail

D66: Commissie zit klem

Volgens Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) zal Europa zijn klimaatdoel van Parijs met dit klimaatverdelingsplan "net aan" halen. Volgens hem zit de Commissie klem tussen de nationale regeringen die zo min mogelijk willen doen voor een schone economie. Gerbrandy: "Elke boom en elk blaadje wordt geteld om onder extra inspanningen uit te komen, terwijl een schone en efficiënte economie juist noodzakelijk is om concurrerend te blijven in de toekomst."

Volgens Milieudefensie moeten we nu al kiezen voor innovatieve oplossingen en energiezuinige huizen, efficiënte machines, elektrisch openbaar vervoer en kleine boerderijen. Pols: "Alleen zo kunnen we in 2030 en daarna aan de klimaatafspraken van Parijs voldoen.”

Het voorstel van de Europese Commissie gaat nu langs het Europees Parlement en de lidstaten. Dat zal naar verwachting nog zeker een jaar duren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van