Ga naar de inhoud
Overheid moet CO2 beperken

Kabinet in beroep tegen historische klimaatuitspraak

Beeld © ANP

Het kabinet gaat in beroep tegen het historische vonnis van de rechter waarin het gedwongen werd om de uitstoot van CO2 te verminderen.

De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 omlaag gaat. In 2020 moet er zeker meer dan 25 procent minder CO2-uitstoot zijn dan in 1990. Nu is dat 17 procent. De zaak was aangespannen door de 'actie-organisatie' voor duurzaamheid Urgenda. 

Manier waarop
"We delen hetzelfde doel als Urgenda. Alleen over de manier waarop we dit willen bereiken, verschillen we van mening", zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) eerder. ​Ze wil de klimaatverandering wel aanpakken en volgens haar kan dat het beste door binnen Europa afspraken te maken en zoveel mogelijk landen mee te krijgen. "De oorzaken en gevolgen beperken zich namelijk niet tot Nederland."

Het kabinet heeft vandaag een brief naar de Kamer gestuurd waarin het beroep wordt aangekondigd. Daarin staat dat het kabinet meer tijd nodig heeft om het effect van enkele beoogde maatregelen te laten doorrekenen.

De historische uitspraak deed internationaal veel stof opwaaien, omdat het uitzonderlijk is dat een rechter eraan te pas moest komen om een regering te dwingen de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. 

Meer op rtlnieuws.nl: