Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

RTL Z tipt: dit zijn de perfecte boeken en podcasts voor je vakantie

13 juli 2019 16:04 Aangepast: 16 juli 2019 14:16
Lezen, luisteren: kies zelf maar. Beeld © Getty Images

Vakantie! Of je nu bij de Middellandse Zee aan het strand gaat liggen, met een camper door de VS trekt, een lange trektocht doet of lekker thuis blijft: je hebt eindelijk wat tijd om boeken te lezen en podcasts te luisteren.

Onze redactie (die zich ook op vakantie verheugt of juist net terug is) tipt deze non-fictie en fictie-boeken en podcasts. Veel lees- en luisterplezier!

Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer

"Over de hypocrisie van het (massa)toerisme. Als je het nog niet las: doen", beveelt René Lukassen, luis in de pels van Z, aan. "Omdat je je volgende boek dan thuis in de tuin leest in plaats van in het vliegtuig naar Venetië."

Dit boek werd door twee collega's getipt. Ilja Leonard Pfeijffer reconstrueert het meeslepende verhaal over liefde in de tijden van massatoerisme. Er is ook een luisterboekversie, die je als podcast kunt afspelen.

Ook eindredacteur Maaike Homan beveelt Grand Hotel Europa aan. "Ik ben er nog maar net in begonnen, maar heb mijn man nog nooit zo hard horen lachen. Schuddebuiken in zijn strandstoel", tipt Homan. "Het is humoristisch maar toch confronterend, en laat vooral zien hoe destructief massatoerisme is. Je vraagt je soms ook af: waar zijn we allemaal mee bezig met z'n allen."

Laura H. - Thomas Rueb

Laura H vertelt het bloedstollende en waargebeurde verhaal van een Nederlands meisje dat met haar gewelddadige man naar het kalifaat vertrekt en hoe dat zo is gekomen.

"Dit boek lees je gegarandeerd in een paar dagen uit, ondanks dat het een dikke pil is", zegt chef online Karin Husslage.

"Fascinerend inkijkje in hoe een jong meisje uit Zoetermeer zich besluit te bekeren tot de islam en met haar man vertrekt naar Syrië. Tragisch, ingrijpend, emotioneel."

Presentatrice Frederieke Hegger vult aan: "Ik heb in tijden niet meer zo'n pageturner gelezen. Ontzettend mooi opgeschreven en brengt de verhalen die je ziet op tv ineens dichtbij."

Rob de Wijk en Arend-Jan Boekestijn. Rob de Wijk en Arend-Jan Boekestijn.

Boekestijn & De Wijk 

Twee keer getipt door de redactie: "Er staan veel podcasts op mijn telefoon, maar er is er maar eentje die ik zonder uitzondering luister: die van Arend-Jan Boekestijn en Rob de Wijk. Wie ook maar een beetje geïnteresseerd is in geopolitiek, van China's opkomst tot populisten in Europa, kan veel leren van deze twee heren en de experts die aanschuiven. Gastheer Hugo Reitsma zorgt er ook nog eens voor dat elk onderwerp, hoe ernstig ook, met een bak humor gebracht wordt", zegt Frederieke Hegger.

Redacteur Pepijn Nagtzaam vult aan: "Alleen al de creatieve intro staat iedere week garant voor een lach in de auto. Daarnaast is het altijd weer spannend wat er nu weer gaat leiden tot de Derde Wereldoorlog. Want die is zonder twijfel aanstaande als De Wijk, Boekestijn en Reitsma grappend en filosoferend de stand van de wereld analyseren."

Slate Hit Parade

Tip van redacteur Jelle Maasbach. In deze podcast draait het om de hitlijsten en dan telkens om een muzikaal feitje. Zo wordt er bijvoorbeeld een uitzending opgehangen aan de nummer 1 hit van Stevie Wonder (die niemand meer kent), de opkomst van de Zweede songwriters (en waarom dat zo nodig was voor de popmuziek) en waarom het zo belangrijk is om een nummer 1 kersthit te hebben in het Verenigd Koninkrijk. "Ook al hou je niet van de muziek, toch boeit de uitzending (een uurtje per keer) telkens weer."

Johannes van Dam - De biografie - Jeroen Thijssen

Tip van samensteller Loek Essers: "Een erg interessant inkijkje in het niet altijd even florissante leven van de pedante man die zichzelf de beste restaurantrecensent van Nederland vond. Over hoe hij aan zijn liefde voor kroketten kwam, depressies, drugshandel in een stripwinkel in het centrum van Amsterdam en over hoe zijn falen als columnist bij Het Parool leidde tot bekendheid als eetschrijver.

Dit alles uitstekend opgepend door Jeroen Thijssen, die een typisch Johanneske situatie meemaakte toen hij hem vroeg voor een praatje bij de presentatie van zijn eerste roman. Johannes had één zin voorbereid en zei bij het in ontvangst nemen van het boek: 'Dit is het boek van Jeroen Thijssen. Ik ken hem niet.' Een lofdicht is de biografie dus niet geworden, maar ook zeker geen afrekening."

The Battle for Europe - New York Times The Daily

Soms is het goed om iemand van buiten bij je naar binnen te laten kijken om te begrijpen wat er bij jou thuis speelt, denkt Loek Essers. "Dat is zeker het geval bij de vijfdelige serie van New York Times' podcast The Daily The Battle for Europe', over de opkomst van nationalistische partijen in de Europese Unie. De makers stellen zichzelf de vraag: kan de Europese Unie overleven?

Om daarachter te komen gaan ze langs bij de rebellerende gele hesjes in Frankrijk en lopen ze mee met een rechtse campagne in Italië. Ook de cultuuroorlog in Polen komt aan bod en natuurlijk Duitsland, waar de opkomst van nationalistische politici extra gevoelig ligt. Juist Europese luisteraars leren door het luisteren van deze afleveringen hun mede-Europeanen een stuk beter begrijpen."

Vijf keer een halfuurtje, uitstekend voor op het strand of in de auto.  

The First Law - Joe Abercrombie

Een boekenserietip van zowel half-acht-redacteur Reinder Smit als schrijver George R. R. Martin. "Fantasyserie in de stijl van Game of Thrones maar het laatste deel is er al wel (dus niet eindeloos wachten op hoe het afloopt). Nog nooit was het zo makkelijk om te houden van een karakter dat zelf de hele wereld haat."

"Een bestseller en echt de ultieme opvulling voor iedereen die een gat voelt sinds Game of Thrones is afgelopen", zegt Smit.

De Rode Lantaarn Podcast

Tip van redacteur Chris Koenis. "Een absolute aanrader voor liefhebbers van de koers en alles daaromheen. Vol humor en met geweldige gasten uit het professionele peloton."

Daarnaast tipt Chris nog BNR de Wereld, de podcast waarin buitenlandcommentator Bernard Hammelburg de diepte ingaat met messcherpe analyses over de internationale politiek. "Nog steeds geweldig", aldus Koenis.  

Reis naar het continent - Mathieu Segers

Politiek verslaggever Marieke van de Zilver tipt dit boek over de wonderlijke geschiedenis van de Europese Unie. "Heel vermakelijk opgeschreven. Anders dan veel mensen misschien denken is dat er vooral een van onverwachte wendingen, opportunisme, persoonlijke ambities en vaak bijzonder weinig idealisme. Geen gemakkelijk boek, maar wel zeer informatief en fantastisch beschreven."

Otmars Zonen - Peter Buwalda

Otmars zonen van Peter Buwalda is een wervelwind van een boek. "Iedereen moet dit lezen", zegt Maaike Homan. Het gaat over een werknemer van Shell die na een bezoek aan Johan Tromp, die zijn biologische vader blijkt, op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Daar loopt hij een onderzoeksjournaliste tegen het lijf. Aan bod komen chantageplannen, aan olie gerelateerde problemen maar ook sm-seks en de pijn van iemands opvoeding. Spannend, soms walgelijk, en pas deel 1 van een trilogie

Aan het einde van de wereld, Kristin Hannah

Tiener Leni vertrekt met haar ouders naar één van de meest afgelegen plekken op aarde: een dorpje diep in de kou van Alaska. Het is er eindeloos koud en donker, overleven is zwaar en haar vader (ex-militair) veroorzaakt onrust met zijn mentale gezondheid. Toch weet Leni er langzaam haar draai te vinden en wordt ze langzaam verliefd op het land, en een buurjongen. "Een prachtig boek waar je langzaam ingezogen wordt, en waarna je zelf ook nooit meer Alaska uit je systeem krijgt", tipt chef online Karin.

Eindbazen - podcast

Een podcast over hoe je meer uit je werk en je leven haalt, met inspiratie van gasten die op allerlei verschillende manieren interessante dingen doen. Van quarterlife crisis tot ondernemen en van voeding tot timemanagement: naadloos rijgt deze podcast productiviteit, (persoonlijk) leiderschap, psychologie en spiritualiteit aan elkaar. Niet elke spreker zal je aanspreken, maar de onderwerpen zijn tijdloos dus je kunt je eigen selectie maken uit de >130 podcasts die zijn opgenomen.

Hans Fallada, Alleen in Berlijn

Een prachtige mozaïekvertelling over een echtpaar dat op microniveau verzet pleegt tegen het nazi-regime, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het naslagwerk achterin en het levensverhaal van de schrijver zijn overigens net zo interessant als de roman zelf. "Een boek dat je in twee dagen van kaft tot kaft verslindt", belooft Nikki Sterkenburg.

Freakonomics, Steven Levitt

"Oke, voor de gemiddelde millennial is dit wellicht een oudje", beseft chef RTL Z Perry Feenstra. "Maar dit boek uit 2005 is een must voor iedereen die het vermogen heeft tot verbazing. Die regelmatig vol verwondering de wereld aanschouwt. En vooral voor diegene die los willen komen van dogma's en kokerdenken."

"Zo beschrijft Freakonomics het verband tussen gelegaliseerde abortus en criminaliteit. Alles gebaseerd op grote databestanden. Levitt benadert de bestanden zonder vooraf te bedenken wat hij wil vinden en wacht af waar hij op stuit. En als de cijfers vrijuit mogen spreken, vertellen ze de meest onverwachte verhalen", vertelt Feenstra.

Vind je dit boek te oud: in 2009 verscheen het vervolg Superfreakonomics. En voor diegenen die zelfs dat te oud vinden: op Freakonomics.com stuit je op de community die is ontstaan uit het boek. Inclusief blog en podcasts.  

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van