Economie

Inkomens topmensen gestegen, vooral verhoging bij multinationals

13 juli 2019 09:31 Aangepast: 13 juli 2019 09:53
Topman Ben van Beurden van Shell Beeld © ANP

De topinkomens in Nederland zijn vorig jaar gestegen. Cao-lonen stegen slechts met 2,1 procent, maar de bestuursvoorzitters in het land kregen er 7,2 procent bij.

Dat meldt de Volkskrant, die ieder jaar onderzoek doet naar topinkomens. Het is vooral aan gestegen winsten en beurskoersen te danken dat de totale beloning van de bestuursvoorzitters steeg. Dat was gemiddeld met 7,2 procent naar 1,83 miljoen euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte eist salarisverhogingen bij grote bedrijven, anders grijpt kabinet in

20,1 miljoen euro

Van alle grootverdieners steekt een topman er bovenuit: Ben van Beurden van Shell verdiende alles bij elkaar 20,1 miljoen euro. Van Beurden kreeg een aandelenbonus van 15 miljoen euro voor zijn 'uitstekende prestaties'. 

De topmensen van Wolters Kluwer, Booking.com, Unilever en Heineken maken de top-5 compleet. Paul Polman, de inmiddels vertrokken topman van Unilever, verdiende 11,7 miljoen. Daarmee verdiende hij 283 keer zoveel als de gemiddelde werknemer van het concern. Daar is de loonkloof tussen top en werkvloer het grootst. 

Top-5 grootverdieners

Ben van Beurden Shell 20,1 miljoen
Nancy McKinstry Wolters Kluwer 13,7 miljoen 
Gillian Tans Booking.com 12,7 miljoen
Paul Polman Unilever 11,7 miljoen
Jean-François van Boxmeer Heineken 9 miljoen
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Den Haag kort subsidie van instellingen die topinkomens betalen

In het bedrijfsleven steeg de totale beloning flink, met gemiddeld bijna 10 procent. De stijging is voornamelijk te zien bij de multinational. Bij staatsbedrijven en semi-publieke instellingen daalde de beloning juist met 12 procent naar gemiddeld 418.000 euro.  

'Winsten tegen de plint'

Recent sprak premier Rutte zich uit voor salarisverhogingen bij grote bedrijven. Hij doelde daarbij niet op de inkomens van de topmensen, maar op die van de werknemers. Overigens ontbrak een concreet plan van Rutte om te bewerkstelligen dat de lonen van werknemers stijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte eist salarisverhogingen bij grote bedrijven, anders grijpt kabinet in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore