Economie

VS versoepelt ban op verkoop aan Huawei

10 juli 2019 08:00 Aangepast: 10 juli 2019 08:57
Een stand van Huawei op een beurs in Thailand. Beeld © EPA

De Verenigde Staten versoepelen de restricties voor bedrijven voor de verkoop van producten aan de Chinese telecomgigant Huawei. Het lijkt erop dat de ban alleen blijft gelden voor producten die te maken hebben met de nationale veiligheid.

Dat meldt de Financial Times. De krant noemt het een 'grote overwinning' voor technologiebedrijven. Die hebben de afgelopen tijd hard gelobbyd om producten te mogen verkopen aan Huawei. 

Het verbod dat daarop gold was rampzalig voor zowel Huawei als Amerikaanse techbedrijven. De Chinese techreus is sterk afhankelijk van Amerikaanse chips. Die worden gebruikt in onder meer basisstations in zendmasten voor telefonie, in servers en in smartphones. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse chipmakers omzeilen Huawei-sancties

Zwarte lijst

Het begon met een verbod om spullen van Huawei te kopen, maar ging verder toen het bedrijf op een boycotlijst voor Amerikaanse bedrijven werd geplaatst. Daarmee wordt het extreem moeilijk voor Huawei om zaken te doen met Amerikaanse bedrijven, omdat die per geval toestemming moeten krijgen van het ministerie.

Dat blijft overigens ongewijzigd: Huawei blijft op de zwarte lijst. Maar handelsminister Wilbur Ross heeft wel aangekondigd dat er vergunningen worden verstrekt aan Amerikaanse bedrijven om spullen te verkopen aan Huawei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Diepe banden tussen Huawei en Chinese leger'

Onduidelijkheid over voorwaarden

Die vergunningen worden onder voorwaarden verstrekt. De harde voorwaarde is dat het te verkopen product volstrekt niets te maken mag hebben met de nationale veiligheid. Hoe ver dat begrip strekt is nog niet duidelijk. 

Want de VS heeft het argument van 'nationale veiligheid' eerder ook gebruikt als pressiemiddel. Zo beargumenteerde Trump dat importheffingen op Canadese producten nodig zijn uit overwegingen van nationale veiligheid. Ook voor het weren van auto's uit bijvoorbeeld de EU zou Trump een beroep willen doen op de staatsveiligheid

De versoepeling van het vergunningenbeleid komt een aantal weken na een wapenstilstand in de handelsoorlog tussen China en de VS. President Donald Trump kondigde na een ontmoeting met Xi Jinping in Osaka aan dat Amerikaanse bedrijven zouden mogen verkopen aan Huawei. 

Handelsoverleg hervat

Of de versoepeling van de ban voort blijft duren is niet duidelijk. Als er geen vorderingen zijn in de gesprekken over handel tussen China en de VS en de handelsoorlog weer escaleert, kan het zijn dat de versoepeling ook weer in rook opgaat. 

De VS en China hebben het overleg over handel hervat. Er is gebeld door de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin, handelsgezant Lightizer en de Chinese vicepremier Liu en handelsminister Zhong. 

Volgens Larry Kudlow, economisch adviseur van Trump, zijn de gesprekken constructief verlopen. Hij waarschuwde wel dat er geen wonderen te verwachten zijn rond een handelsdeal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei-oprichter: 'Amerikaanse ban kost ons miljarden'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tech-oorlog tussen VS en China: is Huawei het haasje?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore