Economie

Ministers van Financiën EU akkoord met Lagarde als baas van ECB

09 juli 2019 13:01 Aangepast: 09 juli 2019 14:11
Christine Lagarde wordt waarschijnlijk de eerste vrouw die de ECB gaat leiden. Beeld © Getty Images

Christine Lagarde mag worden benoemd tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) per 1 november. De EU-ministers van Financiën hebben in Brussel formeel ingestemd met de voordracht van de huidige IMF-directeur tot opvolger van Mario Draghi. Toch is haar functie nog niet definitief goedgekeurd.

De EU-leiders hadden de 60-jarige Française vorige week als de juiste kandidaat voor de functie aangedragen.

Goedkeuring waarschijnlijk in oktober

Er volgt nu eerst nog een consultatieronde met het ECB-bestuur en ook het Europees Parlement moet met Lagarde instemmen. Eind oktober wordt ze als alles naar verwachting loopt definitief door de EU-leiders benoemd.

Draghi vertrekt na een termijn van acht jaar bij de bank in Frankfurt. Lagarde wordt de eerste vrouw die het voorzitterschap bij de ECB opneemt. Sommige critici stellen dat de oud-minister van Financiën, die van huis uit jurist is, onvoldoende kennis heeft van monetaire zaken.

'Lagarde heeft de juiste kwaliteiten'

Volgens de Luxemburgse minister Pierre Gramegna beschikt ze echter absoluut over de kwaliteiten om de bank te leiden, zei hij.

Lagarde heeft In afwachting van haar definitieve benoeming haar taken bij het IMF neergelegd. Europa gaat nu op zoek naar een opvolger voor Lagarde in Washington. Daarvoor wordt andere oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem genoemd. 

Is Christine Lagarde klaar voor de Europese Centrale Bank?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van