Economie

Iran voert druk op: 'allerlaatste deadline' voor redden atoomdeal

08 juli 2019 15:45 Aangepast: 08 juli 2019 15:52
Behrouz Kamalvandi van de Iraanse kernenergiecommissie, regeringswoordvoerder Ali Rabiei en Abbas Araghchi van Buitenlandse Zaken houden een persconferentie over het atoomakkoord. Beeld © ANP

Iran wil uranium gaan verrijken tot een hoger niveau dan internationaal afgesproken. Op die manier wil het vooral druk uitoefenen op Europa om te helpen in het conflict met de Verenigde Staten, en het economische voordeel krijgen dat beloofd is.

Iran heeft Europa, Rusland en China 'een allerlaatste deadline' gegeven. De landen hebben nog zestig dagen om de economische sancties van Amerika tegen Iran te omzeilen en zo de atoomdeal te redden. 

Dit is echt de allerlaatste mogelijkheid om het akkoord te behouden, aldus de Iraanse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als deze deadline verstrijkt, zal Iran nog verder gaan met de productie van nucleair materiaal.

Sancties hakken in Iraanse economie

"We zijn volledig voorbereid om uranium te verrijken, op ieder niveau en in iedere hoeveelheid", zei Behrouz Kamalvandi van de Iraanse kernenergiecommissie dit weekend. 

De nood is dan ook hoog voor Iran sinds Amerika in 2018 het atoomakkoord opzegde, - in de woorden van Donald Trump een 'rampzalige deal' -, en met extra economische sancties tegen het land kwam, onder andere op de Iraanse olie-export. 

Olie en gas zijn namelijk de belangrijkste inkomstenbronnen voor Iran. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de Iraanse economie in 2019 krimpt met 3 procent. De inflatie wordt waarschijnlijk van ruim 37 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gestoord', zei Trump – maar wat houdt de atoomdeal met Iran eigenlijk in?

Kernwapens en handel

Het conflict loopt al jaren. In 2015 sloot Iran na tien jaar onderhandelen een deal met de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Duitsland en Frankrijk. Daarin stond dat Iran tot 2025 zou stoppen met uranium verrijken in ruil voor verlichting van economische sancties. Verrijkt uranium kan namelijk gebruikt worden voor kernwapens.

Iran zou dus makkelijker handel kunnen drijven met de economische grootmachten. Zo kon Iran bijvoorbeeld Boeing-vliegtuigen kopen en kreeg het toegang tot Westerse banken.

Trump verbreekt de afspraak

De Amerikaanse president Barack Obama sloot de deal, zijn opvolger Donald Trump was het er niet mee eens en dus zegde hij het akkoord zoals gezegd in 2018 op. Amerika koopt zelf geen olie meer van Iran en eist dat ook andere landen hun olie elders vandaan halen.

Japan en Zuid-Korea stopten volledig met de invoer van Iraanse olie, China en India schroefden hun import terug. Andere ondertekenaars van het akkoord besloten zich er gewoon aan de gemaakte afspraken te houden. 

"Deze ingreep is bedoeld om de deal te redden, niet om hem te vernietigen", aldus de Iraanse president Hassan Rouhani.

Verregaande gevolgen

Maar Amerika maakt dat wel heel lastig. Door de sancties van de VS is het moeilijk voor Europese landen om zaken te doen met Iran. Bij internationale financiële transacties zijn namelijk bedrijven betrokken die banden hebben met de VS. En wie zaken doet met Iran, kan het rekenen op vergelding door Amerika.

Daarom richtten Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk Instex op, een financiële instelling die transacties tussen Iraanse en Europese bedrijven buiten het zicht van de Amerikanen afhandelt. Maar dat heeft (nog) weinig effect.

Ultimatum Europa, China en Rusland

Begin mei, een jaar nadat Trump het akkoord verbrak, had de Iraanse president Hassan Rouhani er genoeg van. In brieven aan de Europese Unie, het VK, China, Rusland, Duitsland en Frankrijk schrijft Rouhani dat hij nieuwe afspraken wil.

Als er binnen zestig dagen geen nieuwe afspraken zijn over de Iraanse olie-export en internationale banktransacties, dan zou Iran zich niet meer houden aan bepaalde onderdelen van het akkoord. "Deze ingreep is bedoeld om de deal te redden, niet om hem te vernietigen", verklaarde Rouhani.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Iran heeft nu meer verrijkt uranium dan toegestaan

Verhoging van uraniumverrijking

In de tussentijd ging het aantal kilo verrijkt uranium al omhoog. Iran heeft nu meer dan 300 kilo en dat is volgens het nucleair akkoord niet toegestaan.

De twee maanden zijn verstreken en inderdaad: Iran gaat uranium verrijken tot boven de 3,67 procent die volgens het akkoord is toegestaan. Iraanse media meldden maandag dat Behrouz Kamalvandi van de Iraanse kernenergiecommissie zegt dat hij uranium verrijkt naar zelfs 4,5 procent.

Militaire conflicten

Iran en de VS botsen niet alleen economisch. Twee weken geleden dreigde een militair conflict, nadat Iran een Amerikaanse drone neerhaalde en twee olietankers beschadigd raakten.

Iran heeft ook een militair conflict met het Verenigd Koninkrijk. De Britten namen vorige week een Iraanse olietanker in beslag in de buurt van Gibraltar. Volgens hen was dat schip onderweg naar Syrië en dat is verboden door de EU.

Grote zorgen andere landen

De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan dat het kernwapens wil ontwikkelen, maar daarvoor is nog een veel hogere concentratie nodig. Teheran houdt vol dat het alleen uit is op het gebruik van kernenergie.

De Europese Commissie en Rusland zijn 'erg bezorgd'. President Trump waarschuwt: "Iran verhoogt de productie en de verrijking maar met één reden. Ik zeg niet welke, maar ik waarschuw jullie wel: dit is niet goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van