Economie

Aandeelhouders maken vaker vuist tegen bestuurders van bedrijven

05 juli 2019 14:27 Aangepast: 05 juli 2019 14:28
Bij de ING-vergadering kreeg het bestuur geen decharge. Beeld © ANP

In de bestuurskamer van ING kunnen ze erover meepraten. Het is lang niet altijd prettig om beursgenoteerd te zijn. Bij de laatste aandeelhoudersvergadering kreeg het bestuur niet de de gebruikelijke goedkeuring van het gevoerde beleid aandeelhouders. En dat voorval staat niet op zichzelf. Het komt steeds vaker voor dat aandeelhouders en bestuurders botsen.

Dat stelt Eumedion, de belangenclub van institutionele beleggers, na analyse van het stemgedrag bij aandeelhoudersvergaderingen dit jaar.

Opvallend: geen excuses

Zo stemde bij de aandeelhoudersvergadering van SBM Offshore 37 procent tegen goedkeuring van het beleid van de raad van commissarissen.

Bij het verlenen van een zogeheten decharge wordt de aansprakelijkheid van bestuurders voor het gevoerde financiële beleid kwijtgescholden. Oorzaak was een boete en kritiek van de AFM in een zaak over Braziliaanse omkoping.

Eumedion noemt het opvallend dat het management van ING en SBM na afloop niet openlijk door het stof ging. Ook werden geen verbetervoorstellen genoemd.

"In landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland wordt dit wel gedaan. Door dit niet te doen, riskeert het bestuur een nieuw conflict bij de volgende aandeelhoudersvergadering", schrijven de onderzoekers.    

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING-top krijgt veeg uit de pan van aandeelhouders

Intrekken van voorstel

Voorkomen is belangrijker dan genezen, denken sommige bestuurders. Waarom zou je een voorstel inbrengen, dat het toch niet gaat halen? De bestuurders van Intertrust, Wessanen en BinckBank trokken dit jaar last minute voorstellen over de beloning van bestuurders in om een clash met hun aandeelhouders te voorkomen, constateren de onderzoekers.

De beleggers hadden vooraf al aangegeven tegen te gaan stemmen. Voorstellen van TomTom, Takeaway.com en Ahold Delhaize rondom verhoging van bestuurdersvergoedingen haalden het wel, maar werden nipt aangenomen.

Bonussen onder vuur

Aandeelhouders zijn het meest kritisch over slecht gemotiveerde of exorbitante voorstellen om het beloningsbeleid te wijzigen en over voorstellen om bestuurders een carte blanche te geven om veel nieuwe aandelen uit te geven, stelt Eumedion in het evaluatierapport.

Ongeveer 7 van de 1000 voorstellen werd weggestemd tijdens de jaarvergaderingen. Nog eens 7 voorstellen werden ingetrokken voordat er over gestemd werd na kritiek van beleggers op die plannen. Tegelijkertijd nam het aantal bestuursvoorstellen dat veel tegenstemmen kreeg af van 36 in 2017 en 29 in 2018 naar 26 in 2019.

Vivienne de Leeuw werd benoemd als nieuwe CFO van Havenbedrijf Rotterdam. Vivienne de Leeuw werd benoemd als nieuwe CFO van Havenbedrijf Rotterdam.

Glazen plafond brokkelt af

De Nederlandse beursondernemingen en hun aandeelhouders doen hun best om meer vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen te krijgen. Tussen oktober 2018 en juli 2019 benoemden de Nederlandse beursbedrijven 16 nieuwe bazen in het bestuur, waarvan er 7 vrouwelijk waren (44 procent).

Bij de raden van commissarissen werden 45 mensen benoemd, 47 procent daarvan was vrouw. Van de bedrijven met een notering aan de AEX en AMX had alleen Flow Traders alleen mannen in het bestuur.

Dat was voor een deel van de institutionele beleggers reden om tegen herbenoeming van oprichter Roger Hodenius als lid van de raad van commissarissen te stemmen.

Kritischer

Rients Abma, directeur van Eumedion, wil de cijfers van het onderzoek in perspectief plaatsen. "Er zijn bij alle bedrijven samen duizend agendapunten behandeld, slechts 14 daarvan hebben het niet gehaald of zijn ingetrokken. Dat is slechts 1 procent.  Maar we zien wel dat institutioneel beleggers kritischer worden, zeker als het gaat om het beloningsbeleid." 

Vroeger werd alleen gekeken naar de structuur van de beloningen, nu wordt ook naar de hoogte gekeken, aldus Abma. "Beleggers kijken daarbij naar de signalen uit de samenleving. Hoeveel krijgt de top erbij in vergelijking met een gewone werknemer."   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verantwoordelijke witwasschandaal ING krijgt 600.000 euro mee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore