Economie

'KPN krijgt het moeilijk door fusie Ziggo en Vodafone'

16 februari 2016 09:02 Aangepast: 01 augustus 2017 10:00

Vodafone en Liberty Global, het moederconcern van kabelbedrijf Ziggo, fuseren hun Nederlandse activiteiten. "Het levert ons een nieuwe grote speler op, een echte concurrent voor KPN", zegt RTL Z-beurscommentator Bart Reijnen in Voorbeurs.

Door de fusie ontstaat er een nieuwe reus, die het volledige pakket met bellen, internet en tv kan aanbieden. Daarmee gaan ze KPN flink op de hielen zitten, volgens Reijnen. Het koninklijke bedrijf onderscheidde zich juist door consumenten flinke kortingen te bieden als ze meerdere diensten afnamen.

Daarnaast krijgt KPN nog een klap te verduren: het bedrijf faciliterende het tv-kanaal van Vodafone. "Dat was niet een heel groot succes, maar ze verliezen toch zo'n 150.000 verbindingen."

Hendrik Jan Tuch van Aegon noemt het een "moeilijk verhaal voor KPN". "En om het nog erger te maken, zijn er ook geruchten dat T-Mobile van zijn Nederlandse activiteiten af wil. Dat zou dan ook weer gecombineerd kunnen worden met een andere kabelmaatschappij." Hij vermoedt dat KPN weer in zicht komt als overnametarget. "Dat kan aandeelhouders dan wel weer een premie opleveren..."

TNT
De omzet van TNT groeide 4,1 procent tot 1,86 miljard euro. De winst kwam uit op 19 miljoen euro, van 137 miljoen euro verlies een jaar eerder. Het bedrijf wordt dit jaar vermoedelijk overgenomen door FedEx.

Helemaal zeker is de deal nog niet. UPS, de andere concurrent van FedEx, probeert roet in het eten te gooien, zegt Tuch. "Ze claimen bijvoorbeeld bij autoriteiten in Brazilië dat deze fusie slecht is voor de concurrenten. Zo proberen ze ervoor te zorgen dat de overname misschien ongedaan wordt gemaakt."

Rusland en Saoedi’s praten, olie flink duurder
De olieministers van Rusland en Saoedi Arabië praten vandaag vermoedelijk over het terugdringen van de olieproductie. "Dat zie je op de markt terug, want de olieprijs stijgt", zegt Reijnen.

Tuch is terughoudend: komend kwartaal zal het gebruik van olie wat zakken na de winter, zegt hij. "Zolang de meeste landen olie blijven oppompen en het gebruik afneemt, zal het moeilijk worden om de prijs omhoog te krijgen."

CBS: ondernemers in jaren niet zo positief
Bouwbedrijven hebben een uitstekend jaar achter de rug. De omzet steeg met vijf procent, dat is de sterkste groei sinds 2008. 

Bankaandelen in de lift; vandaag weer omlaag?
De bankaandelen stegen weer wat, onder andere na de hint van ECB-president Mario Draghi dat hij er alles aan wil doen om de beurzen te stutten. Of het vandaag weer feest is, is niet gegarandeerd. "Er is veel volatiliteit op de beurs bij bankaandelen, net als bij de olie", zegt Reijnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van