Economie

Christine Lagarde mogelijk nieuw hoofd ECB: 'Het is wel een experiment'

03 juli 2019 18:46 Aangepast: 04 juli 2019 07:45
Christine Lagarde is nu nog baas van het IMF. Beeld © ANP

Er valt het een en ander af te dingen op de voordracht van Christine Lagarde om Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank (ECB) op te volgen, zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. "Bij de ECB moet je echt verstand hebben van monetair beleid en de financiële markten."

De president van de ECB moet volgens het Verdrag van Maastricht bancaire of monetaire expertise hebben, maar die heeft Lagarde allebei niet. Het verdrag legde de basis voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) en van de invoering van de euro.

"Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en ik volg de monetaire wereld toch al zo'n 35 jaar", zegt Sylvester Eijffinger, aanwezig bij het ECB-forum voor centrale bankiers in het Portugese Sintra, afgelopen juni.

Pokerspel

Daarnaast, gaat Eijffinger verder, is de voordracht onderdeel van een soort Europees pokerspel, waarbij ook onder meer de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie werd voorgedragen.

In dat spel werden allerlei posities verdeeld, waarbij eerst een keuze werd gemaakt voor een voordracht van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De voordracht voor ECB-president werd nog even meegenomen, maar die positie is daarvoor té belangrijk, zegt Eijffinger.

Bovendien wordt normaal gesproken het bestuur van de ECB gevraagd om aan de regeringsleiders een advies uit te brengen. Zij moeten daar vervolgens serieus rekening mee houden. Maar dit keer is dat niet gebeurd, zegt Eijffinger. De voordracht moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

'Experiment'

Lagarde is jurist, geen econoom. Ze was wel minister van Financiën van Frankrijk en daarna directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Eijffinger: "Maar het IMF is wel wat anders dan de ECB, om het zachtjes te zeggen."

"Bij de ECB moet je echt verstand hebben van monetair beleid en de financiële markten, maar dat is niet de expertise van Lagarde", aldus Eijffinger. "Ik vind het wel een experiment."

Hoogleraar Sylvester Eijffinger met de huidige ECB-president Mario Draghi op het forum voor centrale bankiers in het Portugese Sintra, afgelopen juni. Hoogleraar Sylvester Eijffinger met de huidige ECB-president Mario Draghi op het forum voor centrale bankiers in het Portugese Sintra, afgelopen juni.

'Heel grote risico's'

Eijffinger ziet 'heel grote risico's' als Lagarde wordt benoemd als president van de ECB. Juist omdat monetair beleid en de financiële markten niet haar expertise zijn, zal zij moeten leunen op adviseurs.

Als Lagarde zal luisteren naar ECB-hoofdeconoom Philip Lane, dan is Eijffinger daar niet zo bang voor. Lane is immers weliswaar een 'duif', maar in ieder geval geen 'superduif', zoals Olivier Blanchard, de voormalige hoofdeconoom van het IMF.

Onder 'duiven' wordt in de monetaire wereld voorstanders van een ruim monetair beleid verstaan, zoals renteverlagingen om de economie te stimuleren. Ook van het opkoopbeleid van (staats)leningen door de ECB zijn zij fans.

Inflatiedoel van 4 procent

Eijffinger vreest dat Lagarde ook zal luisteren naar Blanchard, die door haar bij het IMF werd benoemd. Blanchard pleit ervoor om de inflatiedoelstelling te verhogen naar 4 procent, terwijl de huidige doelstelling van 2 procent niet eens gehaald wordt. Eijffinger omschrijft Blanchard als 'toch wel van een andere planeet'.

Officieel zal Lagarde niets met Blanchard te maken hebben, hij is immers met pensioen. Maar je legt je oor niet alleen te luisteren bij je eigen hoofdeconoom, maar ook bij anderen, legt Eijffinger uit. 

Verliezen voor beleggers

De ECB zal het ruime beleid van de afgelopen jaren juist moeten gaan afbouwen, zegt hij. Door de lage officiële rente en het opkoopbeleid is de kapitaalmarktrente nu bijzonder laag. Zo is het rendement op Nederlandse tienjaarsleningen negatief. Die rente moet uiteindelijk weer positief worden en door de markt worden bepaald, zegt Eijffinger.

Maar als de marktrente zal stijgen, dan zullen de koersen van obligaties juist gaan dalen. Beleggers die nu obligaties hebben, zullen dan flinke verliezen lijden, aldus Eijffinger. "Dat moment gaat een keer komen en het gaat er ook om dat je dat goed kunt communiceren naar de financiële markten."

Recessie

Het beleid waar Blanchard voorstander van is, is maakt een centrale bank ongeloofwaardig, zegt Eijffinger. Dat kan tot hogere en sterk fluctuerende marktrentes leiden, omdat financiële markten dan niet goed weten waar ze aan toe zijn.

Als de ECB aan de markt niet goed weet te communiceren waar het beleid naar toe gaat, dan kan het investeringsklimaat worden aangetast en dat kan weer tot een recessie leiden. Lagarde heeft geen ervaring hoe ze daarmee moet omgaan, aldus Eijffinger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van