Economie

Deadline informatieplicht energiebesparing in zicht: zo voorkom je een boete

28 juni 2019 13:46 Aangepast: 28 juni 2019 14:06
Beeld © ANP

Niet alleen het besparen van energie is verplicht voor veel bedrijven, ook het melden daarvan moet uiterlijk op 1 juli zijn gedaan. Lees hier hoe je als ondernemer of bestuurder van een instelling aan deze nieuwe informatieplicht voldoet en een vervelende boete voorkomt.

Verplicht informatie rapporteren?

Inderdaad. Ook als ondernemer wordt verwacht dat je jouw steentje bijdraagt aan energie besparen. Sterker nog, het is vanaf komende week verplicht om te melden welke van de lange lijst aan maatregelen je neemt. Maar niet getreurd: een energiezuinige bedrijfsvoering levert natuurlijk financiële besparingen op. En het voorkomt dus boetes.

Een boete? Die wil ik graag voorkomen. Hoe voldoe ik aan mijn plicht?

Nou, daarvoor moet je een reeks vragen beantwoorden en dat doe je 'gewoon' online. Surf daarvoor naar RVO.nl en log in op het zogeheten eLoket (helemaal rechtsboven op de homepage). Dat inloggen doe je met eHerkenning en dat is vergelijkbaar met DigiD dat je al kent. Heb je geen eHerkenning, vraag dit dan hier aan.

Eenmaal ingelogd kun je samen met jouw bedrijfsgegevens (zoals KvK-nummer, bedrijfstak, adres, kadaster en natuurlijk je energieverbruik) dan aangeven welke (alternatieve) maatregelen je hebt genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatakkoord: vandaag gepresenteerd, maar waarom is het nodig?

Geldt die informatieplicht voor iedereen?

Nee. Check eerst even of je bedrijf of instelling ten minste 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar gebruikt. Als dat het geval is, dan val je onder de nieuwe wet, ben je verplicht om energie te besparen én heb je dus nu tevens die informatieplicht.

Dat geldt voor grotere bedrijven, maar ook voor veel mkb-bedrijven en publieke instellingen. Dus niet alleen kantoren maar bijvoorbeeld ook hotels, een oliebollenkraam die veel stroom gebruikt of een museum of school. Oh, bij twijfel is er ook een online stappenplan dat je kan helpen. In totaal zijn er in Nederland zo'n 125.000 bedrijven en instellingen met informatieplicht.

Uhh... maar wat als ik nog helemaal geen maatregelen neem?

Dan moet je dat óók melden. Uiteindelijk checkt de omgevingsdienst in jouw regio (daar zijn er 29 van in Nederland) straks bij de RVO - dat fungeert als centraal punt - of je hebt voldaan aan de informatieplicht. Als dat niet zo is, kun je dus een boete krijgen.  

Maar wat als ik dit allemaal te laat lees?

Na 1 juli kunnen gemeentes en omgevingsdiensten de rapportages opvragen bij RVO. Als daaruit blijkt dat je geen informatie hebt overhandigd, kunnen zij overgaan tot actie. De hoogte van boetes wordt door de gemeente bepaald en is nog onbekend. Volgens een woordvoerder van het RVO moet je dan denken aan bijvoorbeeld een last onder dwangsom, waarbij je een termijn krijgt om alsnog aan je plicht te voldoen om die boete te ontlopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore