Economie

In eigen beheer een boek uitgeven? Niet zo'n goed idee

27 juni 2019 19:21 Aangepast: 01 juli 2019 08:54

Waar in de muziekindustrie regelmatig artiesten doorbreken met muziek die in eigen beheer is uitgegeven, is dat voor aspirant-schrijvers vaak een onhaalbaar plan. "Het is ook maar goed dat veel mensen met hun werk niet in de boekhandel liggen."

Velen dromen ervan: succesvol schrijver worden. In Nederland zouden zo'n 60.000 aspirant-schrijvers in de avonduren en weekenden hoopvol achter hun computer werken aan het manuscript van hun gehoopte bestseller. Voor hen is het vaak moeilijk om een uitgever te vinden.

Maar waar muzikanten nog wel eens succesvol muziek in eigen beheer kunnen uitgeven (denk aan Shawn Mendes, Ed Sheeran en Carly Rae Jepsen die via YouTube werden ontdekt), zijn er maar weinig schrijvers die doorbreken met een boek dat ze zelf uitgeven. Hoe komt dat?

Op een hand te tellen

"Via muziek heb je makkelijker een miljoenenbereik," vertelt literair agent Paul Sebes. "Bovendien kost het veel minder geld om muziek uit te geven dan vroeger. Je hoeft alleen nog maar de opname te betalen of een video te maken en die op YouTube te zetten. Het is niet meer nodig om lp's of cd's te produceren waardoor je het veel sneller de wereld in kan sturen."

Sebes erkent dat er enkele uitzonderingen zijn van schrijvers die wel in eigen beheer doorbraken, zoals Sonja Bakker en Frank Krake. "Maar die zijn op een hand te tellen."

Meer bij kijken

Het uitgeven van een boek vraagt om kennis en kunde. "Een leuk liedje hoef je maar een keer op je YouTube-kanaal te zetten en dan kunnen mensen het gratis kijken. Maar bij het uitgeven van een boek heb je keuze in papier, drukker, omslag, lettertype, kleur en formaat. En dan moet je er zelf ook nog eens duizenden euro's in investeren om het te laten drukken."

De meeste in eigen beheer uitgegeven boeken herkent Sebes naar eigen zeggen 'van honderd meter afstand'. "En dan zijn ze vaak ook nog ongeredigeerd en is er geen budget voor promotie. Bovendien zijn ze niet via Bol.com te bestellen en zal de AKO ze ook niet snel inkopen."

Hou het als hobby

Het literair agentschap van Sebes ontvangt zo'n duizend manuscripten per jaar, vaak van matige of slechte kwaliteit. "Het is maar goed dat veel mensen met hun werk niet in de boekhandel liggen, want het zijn vaak in manuscripten die in klungelig Nederlands zijn geschreven."

Hij denkt dat veel aspirant-auteurs te optimistisch zijn over hun eigen literaire kwaliteiten. "Eigenlijk is het net alsof je na een schildercursus het Stedelijk Museum belt dat je ook kan schilderen. Dat doet niemand. Het is vreemd dat zoveel mensen denken dat ze goed kunnen schrijven." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`