Economie

Ford schrapt 12.000 banen in Europa wegens tegenvallende vraag

27 juni 2019 14:58
Een Ford-medewerker in de fabriek in Valencia. Beeld © Getty Images

Door tegenvallende vraag en de brexit schrapt de Amerikaanse autobouwer Ford in totaal 12.000 banen in Europa. In Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaat een deel van de fabrieken dicht.

Eerder dit jaar maakte het bedrijf al bekend dat er 5400 banen in Duitsland zouden verdwijnen. In heel Europa komen nog eens 7000 extra banen voor eind 2020 te vervallen.  

Onzekerheid brexit

Ford is in Europa hard getroffen door de brexit omdat het bedrijf zwaar leunde op Groot-Brittannië. Daar worden vanwege de economische onzekerheid rond het voorgenomen vertrek uit de Europese Unie juist minder auto's verkocht. 

Naast bovengenoemde landen sluiten er ook drie fabrieken in Rusland. De productie in de fabrieken in het Spaanse Valencia en het Duitse Saarlouis wordt op een lager pitje gezet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slecht jaar voor automakers: sector onder vuur, meeste koersen dalen

Moeilijkheden autobedrijven

Stuart Rowley, directeur van Ford in Europa, zegt tegen Reuters dat het overleg met de sociale partners over het herstructureringsplan bijna is afgesloten. In totaal werken er bij Ford in Europa 51.000 mensen.

Ford is niet de enige automaker die het zwaar heeft in Europa. De vraag daalt. De Vereniging van Europese Automobielfabrikanten, ACEA, heeft vandaag de verwachtingen voor 2019 aangepast. Een groei van 1 procent is een dalende vraag van 1 procent geworden. 

In totaal gaat het nu uit van 15 miljoen verkochte auto's voor dit jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore