Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Handelsakkoord oplossen? 'Xi heeft eisenlijst voor Trump'

27 juni 2019 13:51 Aangepast: 27 juni 2019 14:02
Xi Jinping bij aankomst voor de G20-top in Japan. Beeld © ANP

Voordat er een einde kan komen aan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China moeten de Amerikanen nog wel akkoord gaan met wat eisen uit China. Dat land heeft een lijst verzoeken opgesteld die de Chinese president Xi Jinping wil presenteren aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump.

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De twee leiders ontmoeten elkaar deze week in het Japanse Osaka, waar ze gesprekken voeren in de marge van de G20-top.

Peking wil onder meer dat het handelsverbod tegen tech- en telecombedrijf Huawei ongedaan wordt gemaakt.

Handelsverbod Huawei 

De Amerikaanse ban begint Huawei steeds meer pijn te doen en kost het bedrijf miljarden. Het Chinese techbedrijf verwacht dit jaar 40 tot 60 procent minder smartphones te verkopen. Ook willen de Chinezen dat alle door de VS ingestelde importheffingen tegen China worden teruggedraaid.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 600 bedrijven roepen Trump op te stoppen met de handelsoorlog

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Trump instemt met de Chinese voorwaarden. Op Twitter liet hij de afgelopen dagen al weten China nog meer importheffingen op te leggen als er geen resultaat wordt geboekt tijdens besprekingen in Osaka.

Spanningen en dwarsliggen 

Daar ontmoeten Trump en Xi elkaar bij de G20-top. Volgens Xi is een dialoog de enige weg naar een oplossing van de handelsspanningen. Voordat Trump en Xi elkaar ontmoeten, gaan Amerikaanse en Chinese delegaties weer in gesprek over een handelsakkoord.

De twee landen zijn al maanden af en aan in gesprek over nieuwe handelsafspraken. Tussen de gesprekken door zitten ze elkaar dwars met importheffingen en andere maatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore