Ga naar de inhoud
Economie

Jong gezin met hoog inkomen trekt vaker de stad uit

Moeders tijdens een bakfietsenrace voor het goede doel in Amsterdam. Beeld © ANP

Sinds het einde van de crisis zes jaar geleden verlaten met name gezinnen met een hoger inkomen de grote steden. Vooral in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam ligt het vertrekpercentage hoog.

Ondanks een lichte daling in 2018 is het vertrekpercentage van jonge gezinnen uit de stad sinds 2013 elk jaar toegenomen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarbij geldt: hoe hoger het inkomen, hoe groter de kans dat een gezin met kinderen tot 4 jaar oud de stad verlaat. Van de 20 procent hoogste inkomens, verhuisde vorig jaar 11 procent van een de vier grote steden naar een andere gemeente. Ter vergelijking: bij de 20 procent laagste inkomens was dat 5 procent.

Meer ruimte en een tuin

Bij jonge gezinnen die wonen in kleinere provinciegemeenten is het beeld juist omgekeerd. Daar verhuizen minder welvarende gezinnen vaker dan rijkere gezinnen naar een andere gemeente.

De meeste welvarende gezinnen verhuizen uit de grote stad wanneer de kinderen nog niet naar de basisschool gaan. Zij kiezen dan vaak voor kleinere gemeenten in dezelfde regio. Zij zijn vooral op zoek naar meer woonruimte of een tuin.

Amsterdam spant de kroon wat betreft het vertrekpercentage. Daar verhuisde in 2018 twaalf procent van de jonge gezinnen naar een andere gemeente, vooral door het gebrek aan ruimte. Hetzelfde beeld is te zien in Utrecht (9 procent), Rotterdam (8 procent) en ook in Den Haag (6 procent).

Binnen vier jaar 

Uit eerder CBS-onderzoek bleek al dat 27 procent (Den Haag) tot 40 procent (Amsterdam) van de gezinnen binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind uit een van de grote steden verhuisde. Dat zijn vooral gezinnen zonder migratieachtergrond. Jonge gezinnen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond verhuizen met name wat vaker binnen de grote steden.

Stellen met kinderen verhuizen in bijna alle Nederlandse gemeenten veel minder vaak dan stellen zonder kinderen. De vier grote steden vormen hierop een uitzondering. Met name Amsterdam, wat de enige gemeente is waaruit jonge gezinnen vaker vertrekken dan stellen tot veertig jaar zonder kinderen.

Stad
Lees ook
Stad versus dorp: waar voed je je kinderen op? 'Hier hebben de buren geen xtc-labs'
Dit is een artikel van