Economie

Urgenda: 'Overheid kan CO2-verlaging makkelijk betalen'

24 juni 2019 20:30 Aangepast: 24 juni 2019 20:36
De Hemwegcentrale in Amsterdam. Beeld © ANP

De overheid kan een reeks maatregelen om de Nederlandse uitstoot van broeikasgas te beperken makkelijk betalen, stelt duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Urgenda heeft uitgerekend dat dat mogelijk is vanuit het begrotingsoverschot.

Met honderden andere organisaties heeft Urgenda een klimaatplan gepresenteerd in Den Haag. De rechter heeft bepaald dat volgend jaar de uitstoot van CO2 een kwart lager moet liggen dan in 1990.

Dat gaat met bestaand beleid niet lukken en daarom heeft Urgenda verschillende opties aangeboden. "De overheid zegt dat er ongeveer 9 Megaton extra CO2-uitstoot gerealiseerd moet worden, maar wij vermoeden dat het gat wel eens groter dan 9 Megaton zou kunnen zijn", zegt Urgenda.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Urgenda en woningcorporaties willen 100.000 huurwoningen verduurzamen

Kolencentrales dicht

Als eerste oplossing stelt Urgenda voor om de kolencentrales te sluiten. Als de drie nieuwe centrales en de Hemwegcentrale in Amsterdam worden gesloten en de verminderde productie wordt opgevangen met gascentrales, dan is in Nederland de netto reductie van CO2 12 tot 13 Megaton.

Daarnaast heeft Urgenda veertig maatregelen opgesteld. "Individueel leveren die minder CO2-reductie op, maar samen wel genoeg", stelt de organisatie. Volgens de duurzaamheidsclub zorgen veel van de maatregelen ook voor maatschappelijk draagvlak en een versnelling van de energietransitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winst Urgenda in klimaatzaak is 'rechtse directe aan de overheid'

Extreme out-of-the-box-plannen

Als laatste heeft Urgenda nog wat ze zelf noemen ‘out of the box’-ideeen. Dat zijn naar eigen zeggen de wat rigoureuze opties. "'Ongetwijfeld zijn er vele bij die worden gezien als extreem of onwenselijk. Maar ja, ontwrichtende klimaatverandering is ook extreem en onwenselijk", aldus Urgenda.

Een van die ideeën is om grootverbruikers te verplichten tot 5 procent energiebesparing en een 'superaccijns' te heffen op energie voor wie dat niet doet. ''Bijna elk bedrijf kan makkelijk 5 procent besparen. Als dat gebeurt, zijn we er al.''

Veestapel krimpen en maximumsnelheid omlaag

Op de site heeft Urgenda een complete lijst aan opties verzameld. Zo stellen ze voor om de veestapel te laten krimpen, wat in een klap 3 Megaton aan besparing zou kunnen opleveren. En het lijkt klein, maar is simpel: als we de lichten in kantoren en winkels uitzetten, levert dat een besparing van 0,3 Megaton op.

Wat ook vrijwel niets kost: het verlagen van de maximumsnelheid naar 120. Levert 0,2 Megaton besparing op, zegt Urgenda. Als de snelheid nog verder daalt, stijgt de besparing naar 1,2 Megaton.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat al ruim 8,5 ton kwijt aan klimaatzaak Urgenda

Planten op daken en minder vlees

Als we planten plaatsen op slechts 10 procent van de daken in het land, besparen we 0,1 Megaton aan CO2-equivalent. De planten nemen CO2 op, ze fungeren als regenwaterbuffers, fijnstoffilters, bevorderen de biodiversiteit, zorgen voor een gezondere lucht en mensen en het is beter voor het warmtemanagement.

Een halve Megaton kunnen we besparen door vanaf nu een dagje per week geen vlees te eten. Drie dagen per week geen vlees levert een besparing op van 1,5 Megaton per jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van