Economie

Trucje: zo loop je het snelst door de IKEA

03 juni 2016 14:10 Aangepast: 31 juli 2017 07:30
Ikea heeft nu 13 winkels in Nederland. Daar komen er mogelijk nog twee bij Beeld © Getty

Je kent het wel: je gaat voor een nieuw dekbed naar IKEA en je komt thuis met een winkelwagen vol. Een voormalig topman van de Zweedse meubelgigant vertelt hoe je efficiënt en snel door het warenhuis loopt.

'Even' naar IKEA gaan om doelgericht iets te kopen is bijna onmogelijk – je ziet altijd wel iets leuks. Dat komt doordat de route die IKEA voor je heeft uitgestippeld, vol zit met bochten. En dat heeft een reden.

Bij lange gangpaden is je blik op het eind gericht, maar dan zie je al die mooie aanbiedingen niet. Als je steeds bochten hebt, dan valt je blik veel meer op praktische bijzettafeltjes, vuilnisbakken met een wel heel leuke kleur en handige pannenlappen.

Geheime deuren en vluchtroutes

Maar, geen nood. Johan Stenebo was vroeger de rechterhand van IKEA-oprichter Kamprad en hij weet allerlei handige doorgangen en manieren om de stukjes af te snijden.

''Je moet letten op de vluchtroutes en geheime deuren'', weet hij. Ze staan niet groot aangegeven en IKEA doet zelfs veel moeite om ze minder zichtbaar te maken. Zo zitten ze bijvoorbeeld verstopt achter gordijnen. Maar als je ze weet te vinden, dan ben je in tien minuutjes door de winkel.

'Probeer deuren gewoon'

Er zijn deuren die er ogenschijnlijk voor de veiligheid zijn, of voor opslag. ''Wees niet bang ze te proberen: klanten kunnen ze ook gebruiken, tenzij er duidelijk staat dat een deur alleen voor werknemers is.''

IKEA verandert wel geregeld de indeling, zodat geheime weggetjes die je kent op een bepaald moment zijn verdwenen. Toch reden om geregeld terug te komen dus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van