Economie

Onderhoud boven duurzaamheid, vinden verenigingen van eigenaren

24 juni 2019 11:11 Aangepast: 24 juni 2019 13:17

Onderhoud is belangrijker dan duurzaamheid. Dat vinden mensen die in een appartement wonen, concludeert Vereniging Eigen Huis na een peiling. 

Bewoners van een appartement zijn verplicht lid van een zogenoemde vereniging van vigenaren (vve). Daarvoor moet je contributie betalen en van dat geld kan zo'n vve dan klusjes laten doen waar het hele portiek van profiteert. Denk aan het onderhoud aan een trappenhuis of regenpijp. Gemiddeld bedraagt ledengeld zo'n 148 euro per maand. 

Zonnepanelen en isolatie

Ook als het gaat om investeringen in duurzaamheid kunnen vve's iets betekenen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van zonnepanelen voor het hele blok, of betere isolatie.

Maar op dit moment investeren zij nauwelijks in dat soort duurzame maatregelen. Slechts vier procent van de vve's is bezig om het appartementsgebouw energiezuinig te maken. Een derde oriënteert zich.

De Vereniging Eigen Huis liet een peiling uitvoeren onder meer dan 1000 leden die in een appartement wonen en lid zijn van een vve. Eén op de vijf respondenten zegt dat er binnen de vereniging te weinig kennis van zaken is om goede keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid. 

'Duidelijk overheidsbeleid'

De Vereniging Eigen Huis, die opkomt voor mensen met een koopwoning, pleit voor 'duidelijk overheidsbeleid' en vindt dat investeringskosten niet hoger mogen zijn dan de besparing op de energierekening. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`