Cryptocurrency

Bitcoin-koers verder omhoog: al bijna verdrievoudigd dit jaar

24 juni 2019 08:46 Aangepast: 27 juni 2019 09:13
Bitcoins werden dit jaar al 195 procent meer waard. Beeld © ANP

De prijs van bitcoins blijft maar stijgen. Vannacht was de digitale munt even meer dan 11.200 dollar waard. Dat is bijna drie keer zoveel als begin dit jaar.

Het gaat snel met de bitcoin. De cryptomunt startte het jaar op een koers van 3746 dollar volgens Coinmarketcap. Tot begin april steeg de koers met zo'n 9 procent; minder groei dan de AEX-index. Maar daarna ging het hard: medio april werd een bitcoin meer dan 5000 dollar waard en vorige week werd de grens van 10.000 dollar geslecht.

Als reden voor de opmars wordt onder meer de hype rond Facebooks cryptoplannen genoemd. Deze week maakte de techgigant bekend dat vanaf 2020 betaald kan worden met cryptomunt Libra.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Willem Middelkoop overtuigd van de bitcoin

Bitcoin verslaat ether

Bitcoin blijft verreweg de grootste cryptomunt. De waarde van nu ruim 190 miljard dollar is bijna 60 procent van de totale waarde van de ruim 2000 cryptomunten.

De prijsstijging van bitcoin dit jaar ligt hoger dan die van ethereum en ripple, de in grootte tweede en derde cryptomunten. De koers van ethers steeg met 120 procent en ripple met 28 procent. De totale waarde van alle ethers is nu bijna 33 miljard dollar en die van ripple een kleine 20 miljard dollar.

Deze drie crypto's zijn de enige met een totale waarde van meer dan 10 miljard dollar.

'Onvoorspelbaar'

Er zijn steeds meer mogelijkheden om in bitcoins te beleggen, zegt Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners. Maar haalt er geen rendement op - zoals rente op spaargeld - je haalt veel onvoorspelbaarheid binnen, zegt hij.

Voor beurscommentator Hans de Geus is het grote probleem dat je geen waarde kunt hangen aan cryptomunten. Verder heeft hij niets met de 'libertarische ideologie die er achter zit, de angst voor overheden en banken'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore