De EU-ministers van Financiën moeten het snel eens worden over de omvang en financiering van het vorige week overeengekomen eurozonebegroting, vinden de leiders van de EU-landen.
Vorige week werd wel overeenstemming bereikt overeen aparte begroting voor de eurozone, maar veel is nog onduidelijk, zoals het bedrag dat er mee gemoeid is.
Duidelijkheid en een oplossing heeft nu prioriteit, vinden de leiders van EU-landen, waaronder premier Mark Rutte. Want eind van het jaar moet er overeenstemming zijn over de begroting voor de hele Europese Unie, die in december 2020 ingaat en voor de komende vijf jaar geldt.

Investeringen en structurele hervormingen
Over het Begrotingsinstrument voor Convergentie en Concurrentievermogen (BICC), zoals de eurozonebegroting officieel heet, is echter nogal wat onenigheid. Zo willen Nederland en een aantal noordelijke lidstaten dat de eurozonebegroting maar een bescheiden omvang krijgt.
Het geld zou bovendien uit de bestaande begroting van de Europese Unie moeten komen en het zou moeten worden gebruikt voor investeringen of om structurele hervormingen te ondersteunen.
Grotere omvang?
Maar andere landen, zoals Frankrijk en een aantal landen in het zuiden van de EU, willen dat de eurozonebegroting een grotere omvang krijgt. Daarvoor zouden aparte belastingen moeten worden geheven.
De begroting zou volgens hen moeten worden gebruikt om de economie van landen te stabiliseren in het geval zij zwaar worden geraakt door onverwachte gebeurtenissen. Vooral de Franse president Macron is een voorstander van een eurozonebegroting.
Depositogarantiestelsel
Over een Europees depositogarantiestelsel is al helemaal geen overeenstemming. Zo'n Europees depositogarantiestelsel moet onderdeel zijn van de Europese bankenunie, die nu pas voor een deel is gerealiseerd. Nu is er nog een depositogarantiestelsel op nationaal niveau, ook in Nederland.
Mocht een bank failliet gaan, dan zijn spaarders tot een bedrag van een ton hun geld niet kwijt. Maar als het faillissement van een grote bank niet binnen één land kan worden opgevangen, dan zal nu toch de overheid weer te hulp moeten schieten.

Overslaan crisis voorkomen
Het gevaar bestaat dan dat overheden in de problemen komen en dat kan overslaan naar andere landen, zoals in de financiële crisis van 2008. Een depositogarantiestelsel op Europees niveau moet dat voorkomen.
In Nederland, maar vooral in Duitsland, is er weerstand tegen zo'n Europees depositogarantiestelsel. Vooral het Italiaanse bankwezen is zeer zwak, aldus Ruben van Leeuwen van Rabobank, alhoewel het nu wel beter is dan het was. In Duitsland zijn ze bang dat Duitse belastingbetalers voor problemen in Italië zullen moeten opdraaien.