Economie

Google investeert miljard om huizencrisis in The Valley te bezweren

18 juni 2019 20:46 Aangepast: 18 juni 2019 22:52
Door het succes van de techbedrijven kampt Silicon Valley met een enorm tekort aan betaalbare woningen. Beeld © Getty

Google gaat de komende tien jaar totaal 1 miljard dollar investeren in woningen in en rondom Sillicon Valley. Hiermee hoopt het techbedrijf het aantal betaalbare huizen in San Fransisco te vergroten.

Dat schrijft Google-ceo Sundar Pichai in een blogpost. Het bedrijf gaat voor 750 miljoen dollar eigen grond bestemd voor kantoren herontwikkelen, goed voor 15.000 nieuwe huizen. Daarnaast ondersteunt het projectontwikkelaars met 250 miljoen dollar voor de bouw van 5000 betaalbare woningen.

Duurste regio

Door het succes van techbedrijven als Google, Apple en Facebook zijn de huizenprijzen in en rondom San Fransisco de pan uitgerezen. Sillicon Valley is inmiddels de duurste regio van de Verenigde Staten. Een gemiddeld huis kost er ruim 1,2 miljoen dollar. Buurregio San Fransisco-Oakland volgt met 930.000 dollar op de tweede plaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Een ton salaris? In San Francisco stelt dat weinig voor

Tienduizenden kapitaalkrachtige techwerknemers in het gebied hebben de afgelopen jaren huizen gekocht en gehuurd. Hierdoor zijn de prijzen flink gestegen en worden minder rijke mensen steeds vaker gedwongen te vertrekken. Ook blijft het aanbod ver achter op de vraag.

Druppel op gloeiende plaat

"Ons doel is om gemeenschappen te helpen op de lange termijn en ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot kansen, ongeacht of ze in techsector werken", schrijft Pichai. Volgens hem zijn er vorig jaar slechts 3000 nieuwe huizen bijgekomen.

Google's aankondiging lijkt een druppel op een gloeiende plaat. Volgens daklozenorganisatie Destination: Home is er alleen al in Mountain View (Google) en Palo Alto (Tesla) een tekort van 35.000 woningen voor de middeninkomens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore