Economie

Trump kondigt ontmoeting met Xi aan tijdens G20-top in Japan

18 juni 2019 17:59 Aangepast: 18 juni 2019 18:22
Trump heeft een 'heel goed telefoongesprek' gehad met Xi. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping ontmoeten elkaar later deze maand in de marge van de G20-top in Japan. Dat heeft Trump op Twitter bekendgemaakt. De Amerikaanse president zei de afspraak in een telefoongesprek met Xi te hebben gemaakt.

Chinese staatsmedia bevestigden kort na de tweets van Trump dat Xi had toegestemd in de ontmoeting. De Chinese leider benadrukt dat een dialoog de enige weg is naar een oplossing van de handelsspanningen.

Volgens Xi is het belangrijk om naar elkaars zorgen te luisteren. "We hopen ook dat de Verenigde Staten Chinese bedrijven eerlijk zullen behandelen." Daarmee verwijst hij naar de situatie rond telecom- en techbedrijf Huawei, dat door de VS in de ban is gedaan.

Handelsdelegaties

Voordat Trump en Xi elkaar ontmoeten, gaan Amerikaanse en Chinese delegaties weer in gesprek over een handelsakkoord. De twee landen zijn al maanden af en aan in gesprek over nieuwe handelsafspraken. Tussen de gesprekken door zitten ze elkaar dwars met importheffingen en andere maatregelen.

Op de aandelenmarkten werd met instemming gereageerd op het nieuws dat Trump en Xi elkaar gaan ontmoeten. Dat vergroot de kans op een akkoord en een einde aan de onzekerheid. Ook is de kans kleiner op verdere heffingen die de groei van allerlei sectoren dwars kan zitten.

Rutte van de partij

Wereldleiders van 's werelds grootste economieën komen eind juni bijeen in het Japanse Osaka om te praten over talloze internationale uitdagingen. Op de agenda staan acht hoofdthema's, waaronder internationale handel, innovatie, milieu en vrouwenrechten.

Naast de leiders van de grote landen, onder wie de leiders van de G7, is ook premier Mark Rutte van de partij. Hij is door de Japanse premier Shinzo Abe persoonlijk uitgenodigd. Hoewel Nederland op de zestiende plek staat van grootste economieën hoort het niet tot de G20. Toch is Rutte er voor de derde keer op rij bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van