Economie

VS stuurt 1000 man extra naar Golfregio, maar olieprijs reageert niet

18 juni 2019 11:23 Aangepast: 18 juni 2019 11:25
De VS versterken hun militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten (archiefbeeld). Beeld © EPA

De Verenigde Staten gaan nog eens 1000 troepen sturen naar de Golfregio. Dat zorgt voor nog meer spanning in de toch al volatiele regio, maar opmerkelijk genoeg heeft dat nog geen effect op de olieprijs.

De soldaten die de VS nu stuurt naar het Midden-Oosten komen bovenop de 1500 die vorige maand al werden gestuurd. De VS hebben ook al extra oorlogsschepen naar de Perzische Golf gestuurd, terwijl ook al in Bahrein (in de Perzische Golf) de Amerikaanse Vijfde Vloot is gestationeerd.

Tankers aangevallen

De Amerikaanse president Trump besluit tot het sturen van meer soldaten vanwege het conflict met Iran. Afgelopen week werden twee tankers in de Golf van Oman (vlakbij de Perzische Golf) aangevallen en volgens de VS was dat het werk van Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS: Iran achter aanslagen op olietankers Golf van Oman

Die aanslagen vonden plaats vlak bij de Straat van Hormuz, een nauwe zeestraat die de enige vaarroute is voor schepen vanuit de Perzische Golf naar de rest van de wereld. Volgens persbureau Reuters gaat 20 procent van de olie die wereldwijd wordt geconsumeerd er doorheen.

Olieprijs daalt

Normaal gesproken stijgt de olieprijs als de spanningen in het Midden-Oosten toenemen, maar nu daalt de olieprijs juist licht. Mogelijk komt dat doordat nu wordt geredeneerd dat aanslagen, zoals die van vorige week, nu niet meer zullen voorkomen, denkt beurscommentator Hans de Geus.

Maar er spelen nog wat zaken, legt hij uit. Zo neemt door de handelsoorlog de vraag naar olie af en dat heeft een drukkend effect op de olieprijs.

Handelsoorlog en Opec

Verder moeten de Opeclanden (plus Rusland) binnenkort weer bijeenkomen om te overleggen of de huidige productiebeperkingen (om de olieprijs te ondersteunen) worden verlengd. Binnen de Opec is Saoedi-Arabië het belangrijkste land, maar dat is weer de aartsvijand van Iran.

Als overleg over verlenging van de productiebeperking wordt uitgesteld, dan zorgt dat mogelijk voor een lagere olieprijs. Niet alle landen houden zich namelijk altijd aan de productiebeperkingen die worden afgesproken, aldus De Geus.

Atoomakkoord

De verhouding tussen Iran en de VS is de laatste tijd verhard. Gisteren liet Iran weten dat het op het punt staat om het atoomakkoord te schenden. Eind deze maand zal het land meer uranium hebben verrijkt dan is toegestaan.

Iran stapte begin mei deels uit de overeenkomst die het heeft gesloten met westerse landen over het atoomprogramma. De VS trokken zich een jaar geleden al eenzijdig terug uit de atoomdeal.

Die was bedoeld om te voorkomen dat Iran een kernmacht wordt en de deal moest dus bijdragen aan vrede en veiligheid in de regio. Iran beloofde in het voorwoord van die deal dat het nooit kernwapens zal ontwikkelen of aanschaffen en dat het nucleaire programma uitsluitend civiele doelen zou dienen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van