Economie

Rutte eist salarisverhogingen bij grote bedrijven, anders grijpt kabinet in

15 juni 2019 17:27 Aangepast: 16 juni 2019 00:01
Leden van de VVD en bezoekers tijdens de opening van het jaarlijkse VVD festival. Beeld © ANP

Mark Rutte eist dat bedrijven de salarissen van het personeel verhogen. Als ze dat niet doen, zal hij geplande lastenverlichtingen voor datzelfde bedrijfsleven terugdraaien.

Dat zegt hij als VVD-leider op een partijbijeenkomst in Aalsmeer. "Iets bevalt me niet", zei Rutte. De middenklasse - "mensen met een normaal salaris" - staat steeds meer onder druk, hun buffers raken op, zei de premier. "We hebben de lasten verlaagd. Maar stijgingen in de CAO blijven uit."

"De winsten klotsen tegen de plinten op, maar het enige wat lijkt te stijgen zijn de salarissen van de topmannen", zei Rutte. "Dat vind ik niet acceptabel. Dan gaat er iets mis."

'Winst klotst tegen plinten'

Rutte vindt dat 'grote bedrijven' waar de winst 'tegen de plinten op klotst' hun werknemers moeten laten meeprofiteren van die winsten. Hij is boos op het bedrijfsleven omdat het kabinet de bedrijven hebben geholpen met lastenverlagingen, maar mensen daar te weinig van merken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wiebes: ook in Nederland vennootschapsbelasting omlaag

Als bedrijven geen gehoor geven aan de oproep kan het kabinet ingrijpen door geplande lastenverlichtingen als de verlaging van de vennootschapsbelasting terug te draaien. Rutte wil de extra inkomsten uit het bedrijfsleven dan gebruiken om een indirecte lastenverlichting voor werknemers mogelijk te maken, via de belasting.

'Beleid oorzaak voor lagere koopkracht'

In een reactie laten ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weten dat werkgevers momenteel wel 'ruim' loonsverhogingen geven. "De cao-lonen stijgen tegen de 3 procent gemiddeld. Lang geleden dat wij deze stijgingen hadden", aldus VNO-NCW in een verklaring.

De werkgevers zeggen wel zich net als de VVD zorgen te maken over de koopkracht van de middengroepen. Zij stellen echter dat het kabinetsbeleid, zoals het verhogen van de btw en de energierekening, de oorzaak is van de lagere koopkracht.

'Handen op elkaar' 

"Het is nog geen kabinetsvoorstel, want hij moet dit nog bespreken met andere bewindslieden", zegt politiek verslaggever Frits Wester, die aanwezig is bij de partijbijeenkomst. "Maar hij heeft hier een hele grote stok achter de deur richting het bedrijfsleven", schat Wester in.

"Het is simpel: hij zegt dat iedereen moet meeprofiteren nu het goed gaat. Als bedrijven dat niet zelfstandig doen, kan hij het via de belasting teruggeven aan werknemers", zegt Wester. Hij schat in dat het plan steun kan krijgen. "Ik denk dat Rutte hier de handen wel voor op elkaar kan krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van