Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Van 'geweldig nieuws' tot 'gekkenwerk': wisselende reacties op stemming FNV

15 juni 2019 15:32 Aangepast: 15 juni 2019 16:49
FNV-voorzitter Han Busker maakt de uitslag van de FNV-ledenraadpleging over het pensioenakkoord bekend Beeld © ANP / Robin Utrecht

Het was een tijdje spannend, maar nu de achterban van FNV zich achter het pensioenakkoord schaart overheerst blijdschap. Het was afhankelijk van de FNV en haar leden of het pensioenakkoord het ging halen.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is hoogstwaarschijnlijk het meest verheugd over de uitslag. Hij laat weten ‘erg blij' te zijn en hoopt dat de VCP (Vakcentrale voor Professionals) volgende week ook instemt.

Als VCP instemt zijn alle hindernissen weggenomen. Dan kan het kabinet samen met de sociale partners – de werkgevers en werknemers – beginnen met de uitwerking van het akkoord. Het sluiten en uitwerken van dit nieuwe pensioenakkoord is een van de grote hervormingen die het kabinet doorvoert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Witte rook: leden FNV stemmen in met pensioenakkoord

Flinke concessies voor akkoord

Als het niet was gelukt, zou de tegenvaller zwaar zijn geweest. Veel pensioenkortingen die op de korte termijn dreigden, worden met dit akkoord voorkomen.

Het kabinet heeft wel diep in de portemonnee moeten tasten voor dit akkoord. Ten opzichte van de mislukte onderhandelingen in november hebben de vakbonden veel verdergaande toezeggingen binnengesleept over onder andere minder snelle stijging van de AOW-leeftijd en zware beroepen.

Miniatuurvoorbeeld
Dit staat er in de nieuwe afspraken:

Het nieuwe pensioenstelsel: eerlijker, maar minder zekerheid

Niet iedereen is blij

Al zal het ook het kabinet wel zorgen baren dat een flink deel van de FNV-achterban, 23 procent, tegen het akkoord heeft gestemd. Zij balen stevig. Op Twitter wordt gemeld dat meerdere mensen hun lidmaatschap bij FNV opzeggen.

Ook 50Plus is niet blij met de uitslag. Volgens de partij is het grootste probleem nog niet opgelost. Dat is voor 50Plus de 'absurd lage' rekenrente. Aan hun zijde vinden ze de SP, die teleurgesteld is. "Met dit akkoord blijven de AOW-leeftijden stijgen terwijl er onvoldoende garanties zijn dat mensen met een zwaar beroep op tijd kunnen stoppen met werken", zegt SP-leider Lilian Marijnissen. 

'Gekkenwerk!' 

Ook de PVV is niet gelukkig. PVV-leider Geert Wilders noemt de uitslag 'zeer teleurstellend'. De pensioenbelangen worden daarmee volgens hem 'verkwanseld'. "76 procent van 375.000 FNV'ers zei ja. Dat is 285.000 mensen, plus nog wat van wat andere bonden. Zij beslissen dus voor 17 miljoen Nederlanders dat de AOW-leeftijd gewoon naar 67 jaar gaat en nog hoger. Gekkenwerk!", vindt Wilders.  

"Het is een van de grootste hervormingen van ons pensioenstelsel na de oorlog"

Blijdschap bij politiek en werkgevers

Verder zijn er vooral veel blije reacties. De werkgeversorganisaties zijn 'verheugd' dat vakbonden FNV en CNV hebben ingestemd. Dat laten MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland weten. "Het is een van de grootste hervormingen van ons pensioenstelsel na de oorlog", zegt de voorzitter van LTO Nederland.

Blijdschap is ook wat overheerst in de politiek. Volgens CU-leider Gert-Jan Segers is dit het bewijs dat 'samenwerking loont'. Hij noemt het 'een prachtig moment in onze polder'. GroenLinks-leider Jesse Klaver is blij voor mensen met een zwaar beroep, die eerder kunnen stoppen met werken. Het CDA vindt het 'mooi' dat er 'ruime afgetekende steun' is gekomen voor een 'stabieler en eerlijker stelsel'.

'Goed nieuws' 

PvdA-leider Asscher vindt het 'goed nieuws' dat 'onnodige kortingen worden voorkomen, AOW-leeftijd minder snel omhoog, bescherming voor zelfstandigen en mensen in zware beroepen eerder met pensioen kunnen'. VVD-leider Klaas Dijkhoff viert de instemming met een gifje.

'Hard werken aan verbetering'

De pensioenfederatie, de belangenbehartiger van de Nederlandse pensioenfondsen, noemt het goed nieuws dat de vakbonden instemmen. Dat zegt voorzitter Shaktie Rambaran Mishre. Ze wijst er daarbij op dat nu de hoofdlijnen uit het akkoord verder uitgewerkt kunnen worden en er meer duidelijkheid kan komen voor de deelnemers.

Ouderenorganisatie ANBO is blij met de aanvaarding. "De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog en indexatie is dichterbij. Maar er moet nog hard worden gewerkt aan verbetering, want het advies van de commissie Dijsselbloem toont aan dat er echt een andere rekenrente moet komen”, zegt Liane den Haan namens ANBO.

Tik voor pensioenen

"Het verwerpen van het akkoord in 2010 heeft ons negen jaar stilgezet, met als gevolg dat de pensioenen 15 tot 20 procent minder waard zijn geworden. Nu moeten we doorpakken", aldus Den Haan. De rekenrente noemt ze desondanks 'een ramp'. "Want deze regels staan een echte, eerlijke verbetering in de weg." 

Vlak na de bekendmaking van het principe-pensioenakkoord kwam de commissie van oud-minister Jeroen Dijsselbloem met een extra tik voor de pensioenen. Vanaf 2021 moeten de fondsen uitgaan van nog lagere rendementen, waardoor pensioenkortingen dichterbij komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van