Economie

375.000 FNV-leden spraken zich uit over pensioenakkoord

15 juni 2019 14:17 Aangepast: 15 juni 2019 14:35
Leden van de FNV bijeen in Apeldoorn. Beeld © ANP

375.000 FNV-leden hebben de afgelopen week gestemd in een online referendum over het principe-pensioenakkoord. Daarmee komt de opkomst op 37,5 procent. 75 procent stemde voor het akkoord, 1 procent onthield zich van stemming.

Update 14:18 uur: FNV is eruit en stemt in met het pensioenakkoord. 

FNV-leden mochten 'ja' of 'nee' stemmen op het akkoord dat gesloten is door onderhandelaars vanuit de politiek, de werkgevers en de vakbonden. Daarmee heeft vakbond FNV de beslissende stem; de vakbond bepaalt of het akkoord wel of niet erdoor komt.

Ledenparlement aan zet

Tot twaalf uur vanmiddag mochten de leden hun mening geven. Nu is het aan het 105-koppige ledenparlement van de FNV. Dat bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende sectoren. Zij zijn bijeen in Apeldoorn en er wordt met spanning gewacht op hun oordeel. 

Miniatuurvoorbeeld
Zo werkt de stemming:

Lot pensioenakkoord in handen FNV-leden: dit zijn de scenario's

Kritische FNV'ers

Als het ledenparlement instemt is het pensioenakkoord een feit. De uitslag van het referendum geldt als ‘zwaarwegend’, maar is niet bindend. Ook als er een positief stemadvies wordt gegeven door de FNV-leden, kan het ledenparlement anders besluiten. De hele procedure en mogelijke scenario's leggen we hier uit

Toen voorzitter Han Busker het onderhandelingsresultaat kwam presenteren waren de ledenparlementariërs al buitengewoon kritisch.

Interne crisis mogelijk

Als de leden verdeeld zijn wordt het lastig. Het ledenparlement krijgt dan geen helder advies en moet zelf tot een besluit komen. Een interne crisis ligt dan op de loer.

In het onderhandelaarsakkoord is onder meer afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen, mensen die zwaar werk doen mogen eerder stoppen met werken en zzp'ers worden verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. 

 

Miniatuurvoorbeeld
De concept-afspraken:

Het nieuwe pensioenstelsel: eerlijker, maar minder zekerheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore